Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ska alla ha pension?

Nu ska jag sticka ut hakan i en debatt jag inte har mycket kunskap om. Trots min okunnighet så ställer jag mig frågan om man inte ska skilja på vem som ska ha pension från pensionssystemet och vem som inte ska ha det.

Om vi som arbetar betalar in till ett system som ska ge oss en framtida utbetalning vilka en del utrycker som "uppskjuten lön" och ska ofta i debatten helst beskattas som vanlig lön.

Ska alla som i dag lyfter pension, men inte betalat in till systemet lyfta pension från pensionssystemet?  De har ju ingen uppskjuten lön från någon arbetsgivare!

Alla människor ska ju leva i ett samhälle så jag avser inte att de ska sakna rätt till någon form av inkomst för att överleva. Men ska de belasta inbetalda pensionsrätter? Kanske de ska ha något annat som inte belastar det vanliga pensionssystemet utan skattesystemet i stället. Detta skulle innebära att jag får en högre pension och därmed betalar in mer skatt till ordinarie skattesystemet som ska försörja dem som inte får sin försörjning från pensionssystemet.

I mitt pensionsbesked står det att jag ska jobba till drygt 67 år och min pension blir därefter 17 400 kr / mån. Min lön är i dag cirka 40 000 kr/mån. Min fru tjänar drygt 23 000 kr och ska enligt sitt pensionsbesked också jobba till 67 års ålder och få drygt 11 000 i pension. Det vill säga att vi får mindre än 50 procent av våra löner i pension om vi jobbar tills vi är drygt 67 år gamla. Går vi tidigare i pension vid t.ex. 65 års ålder får vi mindre. Vi är båda 50-talslister och tillhör fullt ut det nya pensionssystemet.

Riksdagsmännen lär ha förkastat det nya systemet och infört ett för egen räkning något som liknar det gamla ATP systemet då de tycker att det nya systemet är så dåligt. Jag får uppfattningen att för varje krona som betalas in för min räkning får jag tillbaka mindre än hälften medan de som tillhör det gamla ATP systemet får tillbaka mer än de betalat in. De kan ju tillgodoräkna sig sina bästa 15 år medan vi ska slå ut det över hela vår arbetade tid. Resultatet! Ju kortare tid du arbetar desto mindre pension får du vilket innebär att det inte lönar sig att studera länge.

Min fundering är alltså om det går att göra ett system som står i paritet med inbetalade pensionsavsättningar. Du får alltså inte ut mer än vad som betalts in plus det som blir kvar av efter dem som avlider innan de hunnit utnyttja hela sin pensionsrätt. Om du lever så länge att dina intjänade pengar är slut så går du över till något från det övriga skattesystemet som får sörja för din överlevnad. Jag lär väl cykla vidare i frågan om inte någon kan ge mig en vettig förklaring till varför framtida pensionärer lär få det ännu sämre än dagens. Om de är gnälliga nu hur ska inte framtidens pensionärer bli? Det sägs att 50-talisterna är den tysta generationen, de tiger och jobbar vidare utan gnäll. Kanske det stämmer?

Ulf Holgersson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel