Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjunger om kärleken till mannen

Annons


Melodierna är klassiska, men perspektivet allt annat än heteronormativt. På skivan "The perfect man" sjunger operasångaren Rickard Söderberg om förälskelse, åtrå och kärlek till en annan man.

Tenoren Rickard Söderberg är van vid att sjunga om kärlek på operascenen. Men då handlar det alltid om relationen mellan en man och en kvinna. När han nu ger ut en skiva på eget bolag har han valt låtar som traditionellt sjungs av kvinnliga sångerskor. "Kyssande vind", "Jeg elsker dig" och "Er, der herrlichste" sjungs nu av en man - till en annan man.

-Mitt uttryck blir mycket mer sant för mig själv eftersom jag får sjunga om kärlek som är självupplevd. Det är det stora och speciella för mig - och det är också det som någonstans provocerar folk och blir kontroversiellt, säger Rickard Söderberg.
Lustfylld hyllning

"The perfect man" är både en lustfylld hyllning till samkönad kärlek och ett politiskt ställningstagande. Rickard Söderberg har fyllt skivkonvolutet med egenhändigt tagna erotiskt laddade fotografier av sina vänner och statistik över hur illa homosexuella fortfarande behandlas i stora delar av världen.

-Jag hade inte kunnat ge ut den här skivan på ett stort skivbolag, eftersom repertoarvalet är så kontroversiellt och ett stort bolag hade aldrig släppt igenom de här bilderna. De hade sagt att det här är pornografi - vilket det inte är. De är bara ovana vid att se två män omfamna varandra på det här sättet.
Van att sticka ut

Rickard Söderberg är van vid att sticka ut hakan, både i operavärlden och i den politiska hetluften. Vid sidan av sin operakarriär är han också miljöpartistisk politiker i Skåne. I videon till klassikern "Till havs", som även den finns med på skivan, slår han ett slag för miljön. Videoinspelningen gjordes tillsammans med Greenpeace.

-Hur engagerad jag än är i hbt-frågan så är den hela tiden sekundär mot det primära: tar vi inte hand om jorden på ett bra sätt så är det kört.

Mer läsning

Annons