Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Sjukvården ska inte vara en handelsvara"

Medicin direkts förre vd, Börje Olsson, vill ha en öppen och offensiv diskussion kring vad det privata och offentliga tillsammans kan göra av sjukvårdssituationen i länet.

– Länet står inför stora prövningar och då är ingen betjänt av splittring och politisk retorik, säger han. Vi behöver vara pragmatiska och hitta gemensamma lösningar där även privata aktörer bidrar med kompetens, erfarenhet och en stark vilja att medverka till länets utveckling.

Han tycker det är trist att Medicin direkt tvingades dra tillbaka sin ansökan om att få öppna en hälsocentral.

– Trist tycker ett antal tusen föranmälda, trist tycker ledning och personal och trist tycker de personer som var på väg in i verksamheten. Jag beklagar detta och hoppas för länets utveckling att förutsättningarna framöver ändras så vi får den mångfald av utförare som önskas.

Han pekar på att många landsting söder om Dalälven har satsat nya miljoner för att ge det fria hälsovalet en chans. I Jämtland ska primärvården i stället spara 30 miljoner.

– Om förutsättningarna var omöjliga för Medicin direkt väcks tanken hur landstingets egna hälsocentraler ska klara sig, funderar han.

Han slår fast att svensk sjukvård ska styras av det allmänna. Sjukvården ska inte vara en handelsvara.

– Men ofta blandas produktion och finansiering ihop. Landstinget ska i grunden finansiera sjukvården där uppdraget är att förse medborgarna med god sjukvård till vettigt pris, inte att till varje pris bedriva sjukvård/hälsocentraler.

– Landstingen i Norrland behöver spara två miljarder åren 2010-2012, varav 200 miljoner i Jämtlands län, säger han efter att ha gjort en rundringning.

– Då kan vi bland annat vänta oss nya strykningar på landstingets åtgärdslistor och att landstingen i ännu högre grad tvingas prioritera de svårast sjuka.