Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjukvården fortsatt viktigast

Länet, landstinget och Regionförbundet står nu i och med regeringens preliminära beviljande inför en regionbildning från och med 2015. Detta innebär att vi vid valet 2014 ska välja ett regionfullmäktige i stället för ett landstingsfullmäktige. I praktiken innebär det här att Regionförbundet avvecklas och verksamheten i förbundet återförs till landstinget, plus att vi också får ett utökat ansvar för bland annat infrastrukturfrågorna.

För något år sedan stod vi inför en regionbildning mellan vårt landsting och Västernorrlands läns landsting. En sådan konstruktion var enbart möjlig om samtliga partier i båda länen var överens. Vi moderater var det parti i länet som sa nej till en sådan konstruktion och i stället drev vi frågan om en region Jämtland/Härjedalen och det var uppenbarligen ett framgångsrikt koncept för oss, eftersom att övriga partier också anslöt sig till vår viljeinriktning och det är just detta som nu fått regeringen att ge ett förhandsbesked om att landstinget nu får bilda en egen region Jämtland/Härjedalen.

Under resans gång har riksdagsledamoten och moderaten Saila Quicklund både bjudit in övriga partier och allmänhet till en hearing och till direkta partiöverläggningar i frågan. De partier som intresserat sig mest för partiöverläggningarna är Socialdemokraterna och Folkpartiet. Övriga har anmält förhinder, eller inte svarat på vår inbjudan.

Oavsett om det är ett landsting eller en region så är sjukvården den viktigaste och största verksamheten även framgent och ingen ska tro att det inte heller i framtiden med en region, är av yttersta vikt att ha kontroll på både budget, bokslut och ekonomiska resultat, där det också kommer att krävas tydliga prioriteringar, sparnit och försiktighet med skattebetalarnas pengar.

En sak som vi ser mycket positivt på i samband med en regionbildning, är att det nu kommer att krävas mera och bättre av samarbete mellan de politiska partierna, än vad som hittills varit möjligt, detta kan också öppna upp för helt nya politiska konstellationer av majoriteter och oppositioner. Undertecknade vill därför redan nu öppna för tänkbara nya politiska konstellationer och överenskommelser både mellan partier och mellan enskilda politiker. Det krävs mera av pragmatism än av blockpolitik i en ny region Jämtland/Härjedalen. Låt oss börja redan i dag för länets bästa och för våra innevånares bästa!

Christer Siwertsson (M)

Susanné Wallner (M)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel