Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjukt med alliansens ersättningsregler

Nya siffror från Arbetsförmedlingen visar att enbart två procent har fått ett vanligt osubventionerat arbete efter introduktionsprogrammet.

Räknar man också dem som fått en subventionerad anställning efter programmet så har ändå enbart sju procent fått ett arbete.

En majoritet, 58 procent, har flyttats över till ett annat program med aktivitetsstöd och 23 procent saknar både program och stöd och kommer troligtvis att ansöka om ny ersättning från sjukersättningen. 

Effekterna för dem som till följd av de nya sjukförsäkringsreglerna har tvingats lämna sjukförsäkringen och i stället förts över till Arbetsförmedlingens så kallade arbetslivsintroduktion, vilket medför att nya beslut om ersättning ska provas av arbetsförmedlingen och en oviss ekonomisk väntan för den som ska delta i introduktionen.

Hela sjukförsäkringssystemet måste genomlysas och förtroendet för läkarkåren återupprättas. I dag är det så att handläggaren som ej har den läkarkompetens som behövs, avgör om du är sjuk eller inte. 

Sista dag för en sjukskrivningsperiod måste tas bort, så att sjukersättning även utgår under själva introduktionsdelen även om det är arbetsförmedlingen som sköter det hela. På så sätt så behöver inte den som ska delta i introduktionsdelen vänta på nya beslut för utbetalning av ersättning under den tid som introduktionen pågår.

Den som har ett deltidsarbete ska inte behöva sluta sitt arbete och prövas mot hela arbetsmarknaden, utan man ska rehabiliteras för ett fortsatt arbete i det arbete som valts när så är möjligt.

Bo Sundström, Kälarne (S)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel