Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjukskrivningarna ökar när jobbet saknar status

Jämtar döms inte utifrån sin sysselsättning vilket gör att antalet sjukskrivna ökar enligt etnologen Jonas Frykman.

När yrket inte har någon betydelse för hur uppfattas som person ökar antalet sjukskrivningar uppger Jonas Frykman. Enligt honom ett typiskt landsbygdsproblem som gäller de flesta glesbygdskommuner.

– Men den främsta orsaken är naturligtvis tillgången på arbete, säger Jonas Frykman.

För att minska antalet sjukskrivningar tror han att man måste satsa på ungdomar och se till att de har en meningsfull fritidssysselsättning. Ungdomarna är framtidens invånare och därför borde det enligt honom finnas fler fritidsgårdar och mer föreningsaktiviteter med alltifrån sport till brukshundsklubben och frimärkssamlande.

I en socialförsäkringsrapport från 2009 jämfördes Östersund och Strömsund men Jönköping och Gislaved. Jonas Frykman kunde då se att antalet sjukskrivna var fler i Jämtlands på grund av att föreningslivet var mer utbrett i de småländska kommunerna och att jämtarna saknade en varierad fritid.

I rapporten drog han slutsatsen att folk behöver stimulans från sin omgivning och att avsaknad av det moderna livets utmaningar och möjligheter gör oss sjuka.

– Detta är ett traditionellt landsbygdsproblem som inte enbart kännetecknar Strömsund, säger Jonas Frykman.

Trots att det gått ett par år sedan studien är han säker på att det ser likadant ut i dag och han tror inte att bättre hälsovård är lösningen på problemet. Enligt honom måste man få folk att se förändring som en möjlighet.

– Ska man förändra folks livsstilar och säger åt dem att ändra kosthållet, ändra dryckesvanorna, inte supa över helgerna, inte röka och inte göra det och inte det så skapar det en motreaktion. Folk blir förbannade och tänker vad är det här för överhetsfasoner, det här kan vi inte acceptera.