Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjuksköterskors låga lön hotar vården

Visst vill väl du att ditt barn eller din åldriga mamma ska vårdas av specialister inom barnsjukvård eller åldringsvård?

Så är det tyvärr oftast inte i dag. Och det kommer att bli värre.

Vården håller visserligen ställningarna som en spännande arbetsplats för unga. Men låga löner och dålig status håller på att underminera sjuksköterskeyrket. Den oroande slutsatsen kan vi dra av Vårdförbundets Ungdomsbarometer, som vi gjort under våren. Vi har intervjuat 800 unga människor, mellan 16 och 29 år, över hela landet om deras syn på vården som arbetsplats och lönens betydelse för deras yrkesval.

Resultaten pekar entydigt på att vården står inför bekymmersamma framtidsproblem.

I den positiva änden säger var tredje 16- till 29-åring att de kan tänka sig en framtid inom vården; 65 procent av de unga uppger att arbete med människor och 55 procent att vården är en spännande arbetsplats som de främsta anledningarna.

Samtidigt visar barometern att nästan 70 procent av landets unga tycker att sjuksköterskor har för dåligt betalt för sina tre års högskoleutbildning och drygt 40 procent anser att sjuksköterskor har för låg status i förhållande till sin kunskap.

Över hälften av de unga upplever också att kvinnor har svårare att få de högsta chefsjobben inom sjukvården.

Resultaten oroar. Barometern visar att 6 av 10 unga tycker att lönen har mycket eller ganska stor betydelse för vilket yrke de väljer att arbeta inom. Ingångslönen för sjuksköterskor ligger för närvarande inom spannet 20 000 till 22 000 kronor. Samtidigt visar Ungdomsbarometern att över 30 procent av ungdomarna förväntar sig en ingångslön på upp till 25 000 kronor och drygt 20 procent av ungdomarna en ingångslön på mellan 26 000 och 30 000 kronor.

Vården står således inför stora rekryteringsproblem av nya sjuksköterskor.

Tre åtgärder kan råda bot på situationen. Först av allt måste sjuksköterskelönerna kunna konkurrera med andra branscher som har motsvarande längd på utbildningen ingen nyutbildad sjuksköterska borde få mindre än 25 000 kronor i ingångslön och efter det kunna se fram emot en kraftfull löneutveckling under sitt yrkesliv

Det behövs också fler och rakare karriärvägar. Sjuksköterskornas specialistutbildning ska finansieras av arbetsgivaren. Inte genom nya egna studielån som idag. För närvarande hamnar en specialistutbildad sjuksköterska ofta i en absurd situation när de utbildat sig och får lägre lön efter utbildningen. Barnmorskor inom JLL är ett färskt exempel.

Lägg nya studielån till den ekvationen och det blir uppenbart att det blir brist på specialistsjuksköterskor inom bland annat barn, psykiatrin och äldrevården är monumental.

För att upprätthålla vårdkvalitén och minska riskerna måste specialistsjuksköterskor bli en självklarhet i framtidens vård.

Specialistutbildningen ska också innebära ett eget ansvarsområde och betydligt högre lön.

Vårdförbundets Ungdomsbarometer visar att det för närvarande finns en stor klyfta mellan ungdomarnas förväntningar och vårdens verklighet. Det är också djupt oroande att inget av de politiska ungdomsförbundet uppmärksammar frågan. Vi har därför bjudit in samtliga till diskussioner under politikerveckan i Almedalen.

Klyftan måste slutas.

Anna-Karin Eklund

Förbundsordförande Vårdförbundet

Kristina Fluur Hedman

Ordf. Vårdförbundet avdelning Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel