Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjuksköterskor riskerar förlora sin legitimation

Nästa lördag riskerar distriktssköterskan Peder Molin från Östersund att förlora sin yrkeslegitimation på den stora motortävlingen STCC på Frösö flygplats, där han ska jobba ideellt.

Lagen förbjuder nämligen all legitimerad yrkesverksam hälso- och sjukvårdspersonal att arbeta ideellt. Det är ingen ny lag, den har funnits sedan 1986, men nu har den tolkats av jurister.

I vårt län berörs hundratals personer med legitimation redan i dag.

– De har kommit fram till att det måste finnas en vårdgivare och en patientförsäkring om vi som har legitimation ska arbeta, dessutom ska det föras journal, säger Peder Molin.

Han och Stefan Winqvist, som blir färdig sjuksköterska i januari nästa år, är aktiva inom Röda korsets frivilliggrupp i Östersund. Peder Molin har varit med i 20 år och är dessutom gruppledare, Stefan Winqvist har varit med sedan år 2010.

– Vi är runt 20 aktiva i Jämtland varav 5-6 personer är legitimerade sjuksköterskor. Men nästa lördag gör jag mitt sista uppdrag sedan lagen tolkats strängare.

Tidigare var det som gjordes i Röda korsets regi, vid bland annat idrottsevenemang och konserter, inte sjukvård utan sågs som första hjälpen. Men nu har Socialstyrelsen tittat över lagen igen och tolkar den annorlunda. Något som slår hårt mot landets frivilliggrupper.

Många av Röda korsets grupper runt om i landet måste läggas ner, så blir det exempelvis i Sundsvall.

– Vi hjälper runt 1 000-1 500 personer varje år i vårt län vid 70-90 tillfällen, säger Peder Molin vidare. Går vi ut i dag riskerar vi att förlora vår legitimation och händer det något kan vi bli ekonomiskt skadeståndskyldiga.

– Det här är en del av mitt liv, jag har varit chef för gruppen i 15 år och nu måste jag sluta. Det känns inte alls bra.

Både Stefan Winqvist och Peder Molin menar att de får vara ute på många roliga engagemang under ett år.

Jonas Prawitz, som är chef för enheten beredskap och krishantering inom svenska Röda korset, säger till dagensmedicin.se att Socialstyrelsens promemoria även kan få konsekvenser för annan sjukvård som utförs av legitimerad personal utanför jobbet.

– Det här innebär att en sjuksköterska inte kan ha med en sjukvårdsväska till sitt barns fotbollsmatch eftersom hon måste föra journal om hon vårdar ett annat barn än sitt eget, säger han.

Helt klart tappar frivilliggrupperna kompetens då läkare och sjuksköterskor inte längre kan delta. Men all legitimerad personal drabbas.

– En dietist kan inte ge råd till fotbollslaget om kost längre på ideell basis, utan det måste alltid finnas en vårdgivare och patientförsäkring, säger Peder Molin vidare. Fjällräddningen drabbas också liksom diakonerna som arbetar i kyrkan, där många är sjuksköterskor.

För att inte tala om alla idrottsföreningar. Vid motortävlingar och ridtävlingar ställs exempelvis krav på sjukvårdspersonal och nu måste de betala. Plocka in någon från ett bemanningsföretag, exempelvis.

– Det blir ett hårt slag mot idrottsrörelsen, konstaterar Peder Molin. Samhället har hela tiden fungerat på ett sätt men lagen har varit något annat.

– Frågan är om sjukvården har råd och möjlighet att ta hand om detta? Sedan kom nya begränsningar i patientsäkerhetslagen så sent som år 2010 om rätten för andra än hälso- och sjukvårdspersonal att exempelvis undersöka eller behandla barn under åtta år.

– Det innebär att badvakten på Storsjöbadet måste vara legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal för att kunna göra sitt jobb, säger Peder Molin.

Men för Marie Norgren som är verksam sjuksköterska i Åre, jobbar inom fjällräddningen och även representerar SLAO är det inget konstigt.

– Det är bara så att om du är legitimerad personal kan man inte utföra medicinska åtgärder utan att man har en vårdgivare. Jag tycker inte det ska ses som ett problem utan det handlar om patientsäkerhet, säger hon.