Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjuksköterskebrist på sjukhuset

Det blir en tuff situation för personalen på Östersunds sjukhus även denna sommar.
Trots att rekryteringen inför 2014 påbörjades direkt efter förra sommaren så har resultatet blivit magert. Det saknas fortfarande 30 sjuksköterskor.

Det finns risk för att vårdplatser inte kan vara öppna i samma utsträckning som planerat jämfört med tidigare år.

Samtidigt är risken stor att sjuksköterskor, även under denna sommar, blir beordrade att arbeta dubbla pass. Många känner sig dessutom tvingade att skjuta fram sin semester.

– Det är flera grupperingar som arbetar med detta. Personalenheten försöker hitta lösningar för att kunna rekrytera flera och ser över om man kan hjälpas åt med arbetsuppgifter för att få det att fungera, säger hälso- och sjukvårdschefen Nina Fållbäck-Svensson.

– Vi ser också över vårdplaneringsprocessen i samarbete med kommunerna, hur vi kan hjälpas åt på ett ännu bättre sätt.

Då handlar det bland annat om att det ska finnas platser ute i kommunerna som kan ta emot färdigbehandlade patienter från sjukhuset. I dag får många ligga kvar utskrivningsklara och vänta på en plats i kommunerna vilket frestar på arbetet på sjukhuset.

– Här går det att göra mycket mera, slår Nina Fållbäck-Svensson fast. Kommunerna gör inget fel men vi kanske ändå skulle kunna snabba upp processen så att patienterna hamnar på rätt ställe.

På vilken avdelning ser det besvärligast ut just nu?

– Dagsaktuellt vet jag inte, men jag vet att de har det väldigt besvärligt på kirurgen just nu med överbeläggningar.

Bristen på sjuksköterskor är inget unikt för Jämtlands läns landsting, det saknas sjuksköterskor i hela landet. Och det pågår även nationella diskussioner som ännu är resultatlösa.

– Men vi har en diskussion med Norrlanstingen om vad vi ska göra på längre sikt för att klara kompetensförsörjningen och se hur vi kan göra en kompetensförskjutning, fortsätter Nina Fållbäck-Svensson.

Ändå slår hon fast att om man blir sjuk, hamnar man på sjukhuset och får den vård man behöver. Patientsäkerheten står fortfarande i fokus.