Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjuklig fixering vid Stockholm

Natten den 14 april år 1912 kolliderade Titanic med ett isberg. Exakt två minuter före kraschen hade utkiken Frederick Fleet upptäckt isberget. Det hjälpte inte, fartyget var för stort för att hinna svänga tillräckligt snabbt. Två dagar senare hade Aftonbladet rubriken Världens största oceanångare nära att gå under. Det hade alltså inte nått fram till redaktionen att Titanic faktiskt sjönk. Dagens Nyheter konstaterade först den 17 april att det var en stor katastrof som skett.

Jag tänker på detta när media satsar på bevakningen av Stockholm och skär ner på resten av Sverige. Ibland kallas det omorganisering och andra gånger för en satsning. Vi befinner oss just nu i de där två minuterna mellan upptäckten av ett isberg och kraschen. 

Många har diskuterat hur problematiskt fixeringen vid Stockholm är ur ett demokratiskt perspektiv. Tiden att granska politiker ute i landet försvinner. Men jag kan inte släppa en annan tanke, att det som blir nyheter är vad som existerar.

När det hela tiden rapporteras om Stockholm skapas bilden att det är den enda platsen där det händer saker. Det leder till en falsk bild av huvudstaden som försörjare och motor för hela Sverige. Det leder till ett lands skeva självbild där norra delen framställs som död och tärande, andra delar som närande. Det gör att alla vi som inte föddes i Stockholm måste lära oss att rabbla siffror om befolkning och tillväxt och framtidstro för att motbevisa mediebilden. 

När ett träd utanför SVT skulle sågas ner blev det en risknyhet.

När protester mot gruvor i Norrbotten pågår tar det lång tid innan riksmedia ens skriver om det.

När Slussen i Stockholm ska byggas om framstår det som om en nationell folkomröstning egentligen vore det mest rimliga.

När regeringen ännu en gång ger beskedet att Norrbotniabanan inte får några pengar blir det knappt en notis.

Vi ser isberget. Frågan är om kraschen kommer att höras till redaktionerna i Stockholm.