Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjukhuset har en egen brunn som aldrig gett något vatten

– Sjukhusets svaga punkt är vattenförsörjningen. Visserligen finns en djup brunn som borrades i början av 1990-talet under psykiatriska kliniken, men den har aldrig gått att använda.

Det säger driftschefen på landstinget, Keneth Westlund.

När nya psykiatriska kliniken på Östersunds sjukhus byggdes i början av 1990-talet så började man med att borra en brunn som skulle göra en stor del sjukhuset självförsörjande på dricksvatten.

– Brunnen blev 200 meter djup och vi försåg den med en kraftig pump som skulle orka förse sjukhuset med vatten, säger Conny Eriksson från Rannåsen, som var en av dem som var med på brunnsborrningen.

– Pumpen är nu inbyggd under källaren så det går inte att få ut den från huset längre, berättar han.

Conny Eriksson funderar varför inte landstinget använder sin egen vattenförsörjning när de ändå har kostat på att borra brunnen, i stället för att frakta vatten från Gällö, som man nu gör.

– Det är enkelt att svara på den frågan, säger driftschefen på landstinget, Keneth Westlund. Visserligen har vi en djup brunn med bra pump, men det kom aldrig något vatten i den, säger han.

Keneth Westlund berättar att den torra brunnen först och främst borrades för att sjukhuset skulle kunna ha eget vatten i beredskapstider.

– Hade den fungerat som det var meningen så hade den nog räckt för vår vattenförsörjning nu när parasitproblemet har uppkommit.

Urban Eriksson på Brunnsborrarna Ederwall och Eriksson AB var den firma som borrade sjukhusbrunnen.

Anledningen till att brunnen inte gav något vatten var att den blev för grund. Det är svårt att få vatten i den här delen av Östersund.

• Varför borrade ni inte djupare?

– På den tiden kunde vi inte gå djupare än 200 meter, säger Urban Eriksson.

Han berättar också att sjukhuset har ytterligare en egen brunn på någon innergård, en brunn som ger vatten.

– Det stämmer, säger driftschefen Westlund. Den brunnen är sjukhusets ursprungliga, men den ger alldeles för lite vatten för dagens behov.