Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjukförsäkringssystemet oprövat av lagrådet

Lagen om det svenska sjukförsäkringssystemet är beslutad utan att ha granskats av juridisk expertis. Vid införandet 2008 prövades det aldrig av lagrådet.

När den största förändringen av det svenska sjukförsäkringssystemet genomfördes 2008 prövades aldrig den nya lagen av lagrådet.

Lagrådet är en svensk myndighet med expertjurister som ska pröva föreslagna lagar innan de beslutas av riksdagen. Det finns ingen skyldighet för regeringen att låta lagrådet granska ett lagförslag, men regeringen måste då, sedan 2011, motivera för riksdagen varför man inte lämnat lagen för granskning.

– Det skedde en förändring 1 januari 2011 som gör det svårare att undvika Lagrådets granskning, säger Joakim Nergelius, professor i juridik vid Örebro universitet.

Om en lagändring är av "enklare beskaffenhet" så kan den ändras utan att förändringen behöver gå via Lagrådet.

– En enkel beskaffenhet är en regeltekniskt enkel ändring, till exempel namnbyte på en lag, säger Joakim Nergelius.

– Om Lagrådet inte hörs finns det en större risk att den föreslagna lagstiftningen strider mot någon annan del av lagstiftningen eller mot gällande Europarätt, säger Joakim Nergelius.

När regeringen den 19 mars 2008 lämnar in propositionen, som är på över 130 sidor, om förändringarna i sjukförsäkringen skriver man angående Lagrådets roll i processen:

"Emellertid innebär förslaget en förändring av sådan enkel beskaffenhet att Lagrådets hörande skulle sakna betydelse."

Under 2008 lät däremot regeringen Lagrådet komma med utlåtanden om en hel del andra lagar. Som exempel kan nämnas en lag om tystnadsplikt inom djurhälsovården och en lag om kommuners skyldighet att lämna uppgifter om djurskydd.

---

LT har granskat fallet där småbarnspappan "Johan" tog livet av sig efter ett samtal med sin handläggare på Försäkringskassan. Här hittar du alla artiklar samlade.