Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjukförsäkringssystemet är ovärdigt Sverige 2014

LT har den senaste veckan berättat om småbarnspappan "Johan" och hans turer med Försäkringskassan. Johan var sjukskriven på heltid mellan 2003 och 2006. I slutet av 2006 fick Johan en form av tidsbegränsad sjukersättning. När Johan efter två år med den tidsbegränsade sjukersättningen får höra från Försäkringskassan att han behöver ett nytt läkarintyg för att fortsatt få ersättning skaffar han också ett sådant. Läkaren bedömer Johans arbetsförmåga som helt nedsatt för minst ett år framöver.

2010 flyttas myndighetsansvaret för Johan från Försäkringskassan till Arbetsförmedlingen. Han får då börja på ett arbetslivsintroduktionsprogram och får aktivitetsstöd. Men i början av 2013 löper aktivitetsstödet ut. Johan har nu ingen inkomst. Fem läkare skriver sammanlagt åtta läkarintyg som alla säger samma sak: Johans arbetsförmåga är helt nedsatt. Han har så mycket värk att han inte borde arbeta. Ändå får Johan ingen sjukpenning. En handläggare på Försäkringskassan som Johan aldrig träffat gör nämligen en annan bedömning än läkarna. Enligt hen är Johans arbetsförmåga inte alls helt nedsatt.

Johan överklagar Försäkringskassans beslut, men utan resultat. Överklagan avslås. "Man kan arbeta fastän man har ont. Men du vill väl inte". Det var de sista orden som Johan hörde från sin handläggare på Försäkringskassan i Östersund. Dagen efter hittade Johans fru honom på golvet i tvättstugan. Johan orkade inte leva längre.

Historien om Johan har spritts flitigt sedan LT publicerade den. Många har vittnat om situationer som liknar Johans. Om att vara för sjuk för att arbeta, men tvingas ut i arbete ändå för att ingen sjukpenning delas ut. Men vem bär ansvaret för Johan och alla andra som känner sig svikna av systemet? Det handlar om mer än en enda okänslig handläggare. Det handlar om ett system där sjuka människor betraktas som lata.

2008 ändrade regeringen reglerna för sjukförsäkringen. Det var begränsningar, skarpare regler och högre krav för ersättning som gällde. Ändringarna i sjukförsäkringen var ett av alla led i regeringens plan för att stoppa den så kallade "bidragslinjen". Människor ska arbeta, och är man för sjuk för att arbeta får man klara sig själv, verkar principen vara. Att socialförsäkringar som A-kassa och sjukpenning i själva verket är just försäkringar, inte bidrag, är något regeringen antingen inte vet eller försöker att få andra att glömma.

Sedan förändringarna i sjukförsäkringssystemet har larmrapporterna rullat in. Kritiken mot det nya systemet var så pass stor att socialförsäkringsminister Ulf Kristersson 2011 presenterade ett antal "mildringar" i systemet för att undvika att människor hamnade i kläm. Men de så kallade mildringarna hade i princip ingen effekt enligt både Försäkringskassan själva och Inspektionen för Socialförsäkringar som bedömde att de förmildrande omständigheterna inte tillämpades.

Och faktum är att regeringen redan innan införandet av de nya sjukförsäkringsreglerna blev varnade för konsekvenserna. I en utfrågning i riksdagen i juni 2008, innan beslutet klubbades, vittnade läkare och professorer om att hårdare regler kunde leda till psykisk ohälsa och en risk för vad de kallade "försäkringssjälvmord". Regeringen valde att inte lyssna.

Saila Quicklund (M) är riksdagsledamot från Jämtland och sitter i riksdagens socialutskott. Till LT säger hon att sjukförsäkringssystemet fungerar bra. Enligt henne är färre förtidspensionerade nu än innan regeringsskiftet 2006 och regeringen har dessutom lyckats minska sjukskrivningarna med 10 procent. Den slutsats Quicklund inte drar är att det rimligtvis blir färre sjukskrivna när människor tvingas arbeta trots sina läkarintyg.

2006 fick vi en ny regering som lovade oss en arbetslinje. Och någon slags arbetslinje har vi fått, nu när rädslan för att bli sjuk handlar mer om att inte kunna få sin sjukpenning än hälsan. Vi har fått ett sjukförsäkringssystem som får människor att inte vilja leva längre. Det är inte värdigt Sverige 2014.