Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjukförsäkringen fungerar inte – här behövs snabb förändring

Det kommer allt fler och allt mer upprörande exempel på hur fel förändringarna i sjukförsäkringen slår.

Många av oss mår rent illa över att se hur svårt sjuka går miste om hela sin försörjning i det som för de flesta annars är Välfärdslandet Sverige. Bara de slaviskt Reinfeldt-trogna eller kanske Reinfeldttroende inom borgerligheten tycker att detta pris är värt att ta för att ta ner sjuktalen. Problemet är visserligen också sossarnas: att misslyckas att vinna valet i detta läge säger det mesta om en misslyckad valkampanj. Men borgerligheten får svårt att inget göra efter valsegern, för problemet består.

Det har företrädare för både Folkpartiet liberalerna och Kristdemokraterna tydligt visat att de förstått. Centerpartiet trycker också på Moderaterna, men Centerns talesman i socialförsäkringsfrågor, Solveig Zander, tycks leva kvar i tron att det är tillämpningen av reglerna som inte fungerar. Den tolkningen gör även den nye Socialförsäkringsministern Ulf Kristersson (M). Han tror till och med att det behövs förstoringsglas för att finna bristerna i det nyinförda system vars grunder han försvarar fullt ut. Han försvarar inte minst de införda tidsgränserna som ger själva utförsäkringen. Någon snabb förändring, som FP och KD begär, är alltså inte att vänta. Och någon snabb hjälp lär alltså inte komma till de sjuka som i dag hänvisas till socialbidrag något som kan bli aktuellt först när bil och lägenhet sålts. Också de sjukas kollektiva försäkringar dras in.

Borgerligheten fortsätter att försvara sig med att den tidigare politiken var så förfärande. Ett exempel är att de fortfarande, så sent som i riksdagens budgetdebatt i förrgår, använder falska siffror över antalet som sjukpensionerades under sossarnas tid. Ett annat är att de låtsas som om inte sjuktalen sjönk redan under Göran Perssons senare år vid makten. Reglerna stramades upp, inte utan problem för många. Men något som liknar dagens raserade sjukförsäkring fanns inte. Den måste ändras nu.

Svante Säwén