Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjukdomen KOL ökar

Allt fler människor i Jämtland dör i KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom.
Det är främst bland kvinnor som det ökar mest.

Cirka 31 procent fler dör i dag i KOL jämfört med för 15 år sedan. Bland kvinnor har dödligheten i sjukdomen ökat med mer än 60 procent och bland män med nio procent, det visar nya beräkningar från Hjärt-Lungfonden.

– Vi vet i dag att vissa individer lättare än andra utvecklar KOL, men vi vet inte varför. En viktig utmaning för forskningen är att utveckla metoder som skyddar alla de som riskerar att drabbas av sjukdomen, säger Kjell Larsson, vice ordförande i Hjärt-Lungfondens Forskningsråd och professor i lungmedicin.

Minst en halv miljon svenskar är drabbade av KOL, men de allra flesta vet inte om det. Bara var femte har fått diagnos. En tidig diagnos ger goda möjligheter att bromsa sjukdomen, skriver fonden i ett pressmeddelande.

Under juli och augusti informerar Hjärt-Lungfonden om sjukdomen och samlar in pengar för att finansiera forskningsprojekt om KOL. Forskningens mål inom 10 år är att bättre förstå sjukdomen och utveckla ny individanpassad behandling som bromsar sjukdomen