Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjuk av vården

"Under hela min studietid fick jag höra att jobbet som sjuksköterska är väldigt slitigt. Att organisationen inte fungerade och att stressen gjorde att man inte fick den patientkontakt som krävs för att göra ett bra jobb. Jag trodde att allt var överdrivet. Men det är värre." Det säger en sjuksköterska på Östersunds sjukhus när jag frågar henne om arbetet är som hon trodde det skulle vara.

En sjuttonårig kille klarade att vara vaken elva dygn i sträck, enligt Guinness rekordbok. Mänskliga kroppar klarar otroligt mycket. Svält, stress och för lite sömn. Men ingen klarar allt. I Sverige just nu är det kropparna som tillhör kvinnor med vårdyrken som går sönder allra mest.

Inför sommaren råder det brist på sjuksköterskor. Igen.

Facket varnar för patientsäkerheten på svenska sjukhus: personalen blir uttröttad av att arbeta för mycket.

Många flyr till Norge, där finns högre löner och andra arbetsvillkor.

Vad är en av de smartaste sakerna ett land kan lägga pengar på? Bättre arbetsmiljö.

När någon blir sjuk eller skadad på grund av sitt arbete betalar hen inte skatt och samhället måste betala personens frånvaro och vård. Satsningar för att förebygga sjukdomar och skador på jobbet ger minst dubbelt så mycket tillbaka, enligt en rapport som LO nyligen släppte. Förutom jobbskatteavdraget har regeringen gjort en hel del som påverkar våra jobb. Anslagen till arbetsmiljöverket har skurits ner, pengar till kvalificerad utbildning för skyddsombud har försvunnit och arbetslivsinstitutet har lagts ner.

Förra året blev 30 000 svenskar skadade på grund av sitt jobb. Kvinnor som jobbar inom vård och omsorg har den allra sämsta arbetsmiljön och kan påverka sitt arbete minst. De jobbar ofta kvällstid och får allt sämre tillgång till hälsovård via jobbet, enligt samma rapport.

Inför det förra valet upprepade Fredrik Reinfeldt (M) ofta att sänkta skatter gjort att en sjuksköterska har fått mer i plånboken. Kvinnor som jobbar inom vården fick några andra saker på köpet: sämre arbetsmiljö, att inte hinna med patienter, känna sig otillräcklig, färre kollegor men fler arbetsuppgifter, inte kunna styra över sitt arbete och mindre hälsovård.

Så ser den politik ut som konsumerar kvinnors kroppar för att hålla uppe Sveriges tillväxt. Socialdemokraterna har varit medskyldiga, men den nationella försämringen nu är på grund av högerpolitik.

En kropp är fantastisk men klarar inte vad som helst.

En människa klarar inte att vara övermänsklig.