Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sju säkerhetsincidenter på Östersunds tingsrätt

Just nu testas det med fasta säkerhetskontroller vid tingsrätter i Sverige. Vid Östersunds tingsrätt används säkerhetskontroller när det finns en förhöjd hotbild.

Annons

Sex tingsrätter i Sverige har testat fasta säkerhetskontroller under ett och ett halvt år och alla uppger att det har blivit mycket säkrare, det rapporterar Sveriges radio. Östersunds tingsrätt är inte en av dessa utan arbetar efter den nuvarande lagstiftningen som innebär att en säkerhetskontroll sätts upp vid hotbild.

– Vi får inte sätta upp säkerhetskontroll bara för att, säger Bertil Jonsson, administratör vid Östersunds tingsrätt.

Han berättar att det pågår en kontinuerlig analys om vilken hotbild som finns mot tingsrätten.

De 6 tingsrätter som testat rapporterar mellan 1 och 153 incidenter under de 3 senaste åren där Malmö ligger i topp.

Östersunds tingsrätt har haft sju säkerhetsincidenter de senaste tre åren. Det handlar om ett hot, ett hot om att begå självmord och fem stycken beslag.

– Incident blir det bara när det gått för långt, om vi inte hinner stoppa det i tid, säger Bertil Jonsson.

Exempelvis hittades det misstänkt dryck, skruvmejslar, kniv och stickningsverktyg vid Östersunds tingsrätt.

– Förmodligen passerar det mer saker här än vad vi vet om, säger Bertil Jonsson.

Om alla tingsrätter kommer att få fasta säkerhetskontroller är inte bestämt än.

– Vi är införstådda med att förmodligen kommer det här att breda ut sig och fler domstolar får mer säkerhetskontroll med tanke på resultatet som kommit upp av det här testet. Men slutligen är det en kostnadsfråga, kostnad mot säkerhet. Det är klart det skulle vara tryggt att ha det. Jag vet att det finns de som vill att vi ska ha det, både folk som jobbar här och folk som besöker oss, säger Bertil Jonsson.