Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sju kandidater ska kämpa om titeln

Spänning och glädje men också ett stort mått av nervositet och väntan präglade årets uttagning till Jämtlands lucia. Till sist stod det klart vilka sju som ska ingå i årets luciatåg och göra upp om den anrika titeln.

Uttagningarna ägde som vanligt rum i Rådhuset i Östersund och cirka 20 anmälda personer kallades för att delta. Av dessa skulle till sist bara sju stå kvar som luciakandidater.

– Det gick väldigt bra men det var som alltid toksvårt att välja ut de bästa. Det är en utmaning att på väldigt kort tid bilda sig en uppfattning om vilka personlighetsdrag de har, säger Angela Murén som under många år har arbetat med luciatävlingen.

Hon berättar att flera olika faktorer vägs in i bedömningen som till sist avgör vilka sju som blir kandidater.

– Vi tittar till exempel på utstrålning och förmågan att prestera inför människor. Sedan kan man inte sticka under stol med att utseendet spelar roll. Vi vill sätta ihop en grupp där alla inte ser likadana ut. Vi vill ha både mörka och ljusa, långa och korta, alla former helt enkelt, säger Angela Murén.

De sju kandidaterna bör också representera en spridning när det gäller geografi så att alla inte kommer från samma ort eller område.

Nathalie Edholm var en av de lyckliga sju som togs ut för att få kandidera till Jämtlands lucia. Hon hade själv ingen aning om att hon var anmäld till tävlingen.

– Jag blev helt chockad när jag fick samtalet. Först var jag lite tveksam men sedan kände jag att det skulle bli kul. Det ska bli jätteroligt att få lära känna alla och få en massa minnen, säger hon.

De sju kandidaterna har nu ett späckat program framför sig. Kulmen är förstås kring lucia med mer än 100 framträdanden på bara några få dagar. Men även innan dess kommer de sju kandidaterna att ha fullt upp. Var och en av dem ska representera en organisation och samla in pengar till behövande.