Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sju av tio AT-läkare väljer länet

Sju av tio läkarstudenter har valt att stanna i länet för att påbörja sin AT-tjänstgöring eller forska.
Det är ett bra betyg för landstinget i Jämtland som i tisdags hade en pampig avslutningsceremoni då de första läkarkandidaterna, som utbildats i Östersund, tog sin examen.

Annons

FoU-chefen Göran Larsson hade samlat en hel del namntunga personer från Umeå och Östersund i hörsalen på Östersunds sjukhus för att ge en rapsodi från idé till examen.

– Under 2007-2008 ökade intaget till läkarutbildningen i Umeå, det blev så många studenter att det blev trångt. Då började man prata om att regionalisera utbildningen, säger han.

Det är just dessa tio studenter som nu gått från projekt till examen. Men de har å andra sidan kunnat påverka utbildningen framåt också.

Bengt Järvholm från Umeå universitet var dekan, alltså högsta administrativa chef, när projektet inleddes.

– Grattis till tre år som försökskaniner, skojade han. I och med projektet fick vi möjligheten att se över utbildningen och vad som måste ändras i och med regionaliseringen. Bland annat handlade det om att hitta ny teknik och utnyttja den till fullo.

Distriktsläkaren Eva Samuelsson och kirurgen Bengt Sandhammar var med och drev projektet för landstingets räkning. De pekar på att det fanns en oro i början.

De berättar om sin marknadsföring av Jämtland i Umeå för att locka studenterna till Östersund.

– Inte var det karamellerna från Nälden som drog mest, skrattar Eva Samuelsson.

– Det fanns vissa tveksamheter till om vi skulle klara detta. Det fanns kliniker där det saknades läkare, skulle de då klara ytterligare en arbetsuppgift - att handleda blivande läkare? säger Bengt Sandhammar.

Dessutom måste de hitta lokaler på sjukhuset för studenterna och det blev ett våningsplan. I början var de endast tio och i dag är de 60 läkarstudenter, så det börjat bli i trångaste laget.

Regionrådet Robert Uitto (S) beskrev hur landstinget då som nu hade problem med läkarbrist och ekonomi.

– År 2007 skrev Norrlandstingen till utbildningsdepartementet med krav om en utökning av läkarutbildningen och föra ut den till regionerna. Vi trodde att det skulle kunna ge ett par hundra läkare, främst då allmänmedicinare, säger han.

Han pratar också om regional utveckling och att sjukvården har en utvecklingskraft i sig.

– Naturligtvis hoppades vi att studenterna skulle stanna kvar i länet och arbeta här. Många av er blir också kvar, ni som väljer att åka kanske får en längtan tillbaka och då är ni välkomna, säger han.

– När svårigheterna kommer är ni en vital del av modern sjukvård, ni är ljuset i tunneln, slår landstingsdirektören Bengt Eriksson fast. Jag är säker på att vi kan erbjuda högspecialiserad vård även i Valsjöbyn med den moderna tekniken i framtiden.

– Detta visar att det går att decentralisera utbildningar även på denna nivå och det bådar gott för framtiden. Det slog landstingsrådet Harriet Jorderud (S) fast.

– Ett glesbygdslän kan alltså ge stora utvecklingsmöjligheter, avslutar hon.