Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjöstedt i fas med opinionen

Vänsterpartiet har hållit kongress i medvind. Med stigande opinionssiffror har partiet faktiskt vittring på positionen som landets tredje största parti.

Partiledaren Jonas Sjöstedt har säkert en del i framgångarna, men det är nog lika mycket tidsandan som sakta vridits åt vänster och hamnat i fas med partiets politik. Det tydliga ställningstagandet mot vinster i välfärden tilltalar många. Miljöpartiets förra språkrör Birger Schlaug uttryckte säkert en vanlig åsikt när han häromdagen hyllade Jonas Sjöstedt för att vara den ende i svensk politik som attackerar alla "vulgärkapitalistiska experiment".

Men det återstår att se hur högt Sjöstedt ska lyckas lyfta partiet. Vänsterpartiet har ju normalt en alldeles egen opinionsspärr som slår till lika obönhörligt som bromsen i pensionssystemet när opinionssiffrorna börjar närma sig tioprocentnivån. Spärren består av det gamla kommunistspöket.

Gudrun Schyman lyckades liberalisera partiet och göra det rumsrent i bredare kretsar genom att ta starkt avstånd från kommunismen. I valet 1998 nådde hon den historiska nivån 12 procent. Sedan väckte Lars Ohly liv i spöket igen genom att inte vara tillräckligt tydlig i sin avbön från tiden som uttalad kommunist.

Jonas Sjöstedt har varit tydligare. Han har dessutom fått en taktiskt gynnsam position där han kan dra nytta av de andra partiernas rädsla att skrämma bort mittenväljare och koncentrera sig på att formulera ett tydligt alternativ till vänster.

Trots det lämnade han i helgen en öppning för tolkningar när han sade att han inte tänker sitta i en regering "som fortsätter dagens privatiseringspolitik". Men de enda som vill fortsätta med dagens privatiseringspolitik är Centerpartiet. Så frågan är om Jonas Sjöstedt ställer ett ultimatum om vinstförbud eller inte.