Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjömannen som drömde om fjället

I snart 40 år har Kalle Lönnkvist gjort långa soloturer i Jämtlandsfjällen. Och han delar gärna med sig av sina tips och erfarenheter.

När Kalle Lönnkvist var 7 år gammal såddes det första fröet till vad som blivit en livslång passion.

– Jag fick se en film från Blåhammaren där folk åkte skidor utför långa backar. Dit kommer jag aldrig, tänkte han.

I barndomens Mörrum i Blekinge var det ont om långa backar att åka skidor i. Och som varje kustbo med självaktning gjorde på den tiden gick Kalle till sjöss som kock.

– Jag ser många likheter mellan hav och fjäll. De öppna vidderna och respekten för naturen.

Men längtan till fjällen var stark. 1966 besökte han Jämtland för första gången och fick äntligen ge sig ut på sina länge efterlängtade turer, i början korta men med tiden allt längre. Nu är han 70 år fyllda och har sedan 1977 årligen genomfört långa vinterturer i Jämtlandsfjällen, oftast ensam och alltid i tält.

– Om jag färdas ensam kan jag göra precis som jag själv vill och behöver aldrig kompromissa. Jag känner mig aldrig ensam, jag har ju alltid mig själv, säger han och skrattar.

– Jag är trygg i mig själv. Det är viktigt att känna sin egen kropp, hur mycket man orkar med och att man har ett tränat psyke.

Kalle Lönnkvist är en ytterst strukturerad person. Han gör detaljerade listor, planerar allt i detalj och för dagbok över varenda dag.

– Mina vinterturer på fjället brukar vara i minst 15 dagar och det är mycket förberedelser inför varje tur.

Som gammal kock har Kalle strikta matvanor när han tältar men han är inte pjoskig. När han redogör för sin diet ska man veta att han äter samma mat, varje dag, när han är på tur.

– Maten ska innehålla mycket kalorier, vara enkel att tillaga och smaka gott: Start och välling till frukost, chokladkakor till lunch, hemmagjord köttfärssås med makaroner och mycket smör till middag och slutligen drickchoklad på kvällen. Totalt blir det 5200 kilokalorier per dag.

Friluftslivet har på senare tid handlat mycket om vikt. Allt ska vara så lätt som möjligt. Men lättviktstrenden ger Kalle inte mycket för. Han tillhör den traditionella skolan som sätter säkerheten högt.

– Jag har tre principer: jag vill inte svälta, inte frysa och jag vill sova gott. Ska man vara ute i 15 dagar eller mer på vintern måste man ha mycket med sig, inte minst bränsle. Jag vill ha komfort när jag är ute, det ska vara en njutning.

För att njuta riktigt till fjälls tycker Kalle att man ska ha gott om tid på sig.

– Många gör upp slaviska färdplaner som måste följas men det tar den tid det tar, det är vädret som styr helt och hållet. Det finns inget så härligt som att sitta inblåst i tältet och höra vinden vina utanför.

Åldern börjar så smått ta ut sin rätt och Kalle säger att han inte orkar som förr. Men det han tappat i fysik kompenserar han med erfarenhet. Och årets tur är redan planerad.

– Issjödalen är min absoluta favoritplats i Jämtlandsfjällen, dit måste jag varje vinter.