Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjätte segern för "Lappen" Nilsson

Annons


Det som såg ut att bli tidernas mest rafflande spurtduell i Gotland Grand National blev till slut rena defileringen för Mats "Lappen" Nilsson, som på lördagen tog sin sjätte seger i världens största endurotävling.

Mats Nilsson och norrmannen Kjetil Gundersen\~for fram över Tofta skjutfält som etta och tvåa\~varv efter varv. Gundersen var under i stort sett hela tävlingen ett häftplåster bakom Mats Nilsson, men norrmannen vurpade på det sjunde och sista varvet och kom därmed nästan tre minuter efter i mål.

-Det här känns som en av mina bästa och största segrar här på Gotland, tyckte den alltid lika oberörde Nilsson efteråt.

-Jag försökte under hela loppet köra slut på Kjetil, men han\~vägrade att släppa. Om han inte vurpat på slutet vet man aldrig vad som hänt i en spurt.

39-årige Mats Nilsson fick en mycket bra start och låg hela tiden i täten, förutom ett par korta stunder då norrmannen var före. Och det var just i ledning på sista varvet som 23-årige Gundersen kraschade.\~Den stock som låg\~i\~banan vurpade faktiskt norrmannen på också tidigare i loppet, men\~då\~kom han snabbt i gång igen.\~Andra gången tog det flera minuter innan cykeln gick i gång och segerchansen försvann därmed.

-Det kändes inte alls roligt att se Mats köra iväg ensam mot segern. Men jag kommer igen nästa år, då skall jag ha revansch. Förresten var min målsättning att komma på pallen och det klarade jag, sade Gundersen.

Mats Nilssons segertid på de sju 22-kilometersvarven blev 3.13,50.

-Fortare har jag aldrig kört den här tävlingen. Jag gillade banan idag, den var perfekt.

Mats Nilsson har nu vunnit Gotland Grand National sex gånger och tangerar därmed Joakim Hedendahls rekord.

En annan favorittippad förare var tiofaldige belgiske motocrossvärldsmästaren Stefan Everts. Men för honom, liksom för många andra, slutade dagen på Visby lasarett. Redan på första varvet\~vurpade Everts och skadade såväl handen som underarmen.

Årets tävling, den 25:e i ordningen, drabbades av\~ ovanligt många skador. Mellan 15 och 20 förare fick transporteras till Visby lasarett för vård. Enligt chefsläkaren på plats rörde det sig bland annat om arm- och benbrott, krosskador mot bröst och mage och olika sårskador.

Om Mats Nilsson var väntad segrare i herrklassen så var 21-åriga Jessica Malcolmsson, Skövde, rena motsatsen i damklassen.

-Min största framgång hittills. Nästan så man känner sig chockad, sade Jessica Malcolmsson.

-Jag visste faktiskt inte jag hade vunnit förrän ganska långt efter målgången. Jag trodde att i alla fall Sandra och Vanja var före mig.

Favoriten Sandra Adriansson ledde med nästan 23 minuter (!) när cykeln totaldog på sista varvet. Vanja Kollman, den andra favoriten i damklassen, råkade ut för att kedjan gick av och tappade 20 minuter.
Annons