Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Självrisken för lantbrukare höjs med 100 procent

Länsförsäkringar i Jämtland höjer självrisken med 100 procent för skador på lantbruksmaskiner. Anledningen till den kraftiga höjningen är att antalet skador har ökat dramatiskt de senaste åren.

För en tid sedan skickade länsförsäkringar ut ett brev till alla lantbrukare som har försäkringen maskinskador allrisk. Brevet talade om att självrisken vid den här typen av skador kommer att höjas från drygt 4 200 kronor till knappt 8 500 kronor. Enligt Länsförsäkringar Jämtland så har antalet skadeärenden som gäller just lantbruksmaskiner nästan fördubblats de senaste åren och mer än vart femte lantbruksföretag har drabbats.

Höjningen av självrisken är bolagets första åtgärd för att få ner antalet skador. Hjälper inte det kan de mest skadedrabbade nekas att teckna försäkringen framöver.

– Vår ambition med det här brevet är främst att göra alla uppmärksamma på att det här är ett större problem än tidigare. Vi hoppas att det inte ska uppfattas som ett hot men vi vill att man vidtar åtgärder, säger Jan Persson som är marknadschef på avdelningen företag på Länsförsäkringar Jämtland.

Han berättar att det främst är en typ av redskap som drabbas av skador.

– De flesta allriskskador som sker i den här kategorin är skador på slåtterkrossar som uppkommit i samband med att man kört in i en sten eller ett brunnslock.

Anledningen till att antalet skador har ökat kan vara flera men Jan Persson anser att de skadedrabbade har ett stort ansvar och att de måste försöka bättra sig, till exempel genom att tydligt märka ut var olika hinder finns.

– Lite tillspetsat kan man säga att man nog är slarvigare i dag än tidigare. Allt fler har större arealer som ska slås och redskapen de kör med blir större och större.

Det faktum att allt fler bönder anlitar entreprenörer för olika uppgifter kan också vara en anledning till ett ökat antal skador enligt Jan Persson.

– De här förarna kör ju ofta på marker som de inte känner till så väl.

Jan Persson är tydlig med att Länsförsäkringar Jämtland nu har tagit det första steget för att få ner skadefrekvensen men säger att det kan bli fler åtgärder framöver. Till exempel kan det bli svårare att få en skada godkänd. För att försäkringen ska gälla så måste skadan ha skett plötsligt och oförutsett.

– Vi tycker inte att det är helt oförutsett att köra på en uppstickande sten eller ett brunnslock som man vet finns där.