Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Självkritiskt kommunalråd i samisk valdebatt

Sameradion inledde sin valturné på tisdagen med debatt i Funäsdalen. Kommunalrådet Gunilla Zetterström Bäcke (S) var självkritisk när det gällde möjligheten för samiska elever att få modersmålsundervisning i Härjedalen.
– Det måste vi bli bättre på, sa hon.

Debatten inleddes med frågan om i modersmålsundervisning för samiska elever i Härjedalen. I dag är all undervisning koncentrerad till Funäsdalen. Samiska elever i Sveg, Hede och Lofsdalen erbjuds inte samma möjligheter. Detta trots att samiska är ett nationellt minoritetsspråk som kommunen är skyldig att erbjuda undervisning i.

– Det har varit mycket svårt att rekrytera lärare, sa det socialdemokratiska kommunalrådet Gunilla Zetterström Bäcke.

Sameradions debattledare Inga Marja Steinfjell undrade om det finns någon plan för att öka kompetensen på området.

– Nej. Men vi jobbar med frågan, blev svaret från kommunalrådet som var självkritisk.

– Vi har inte uppfyllt målen. Det måste vi bli bättre på, sa hon.

Debatten direktsändes i Sveriges Radio P2 och där deltog även Susanné Wallner från Östersund, Moderat ledamot i landstingsstyrelsen samt Anna Sara Stenvall från "Mihten Siebrie", Mittådalens intresseförening och Agneta Andersson som sitter i kommunens samiska samrådsgrupp, "Vaajman Giele". Den sistnämnda riktade en utmaning till politikerna:

– Jag tycker att kommunen ska satsa riktigt högt och bestämma sig för att få världens bästa samiska undervisning i Härjedalen, sa hon.

Sedan 2010, då Härjedalen blev samiskt förvaltningsområde, har kommunen fått cirka tre miljoner i statsbidrag via Sametinget. 63 procent av summan har gått till administrativa kostnader och löner och bara åtta procent till barn och äldreomsorg, enligt Sameradion.

– Lönekostnader är en stor del, men det borde kanske vara 50-50, sa kommunalrådet Gunilla Zetterström Bäcke.

Moderaterna, som är största oppositionsparti i Härjedalen, hade ingen lokal representant. Men landstingspolitikern Susanné Wallner efterlyste tydligare mål hos förvaltningskommunerna, när det gäller att stärka samiska rättigheter.

– Här tror jag Sametinget måste hjälpa till att driva frågor så att kommunerna får upp dem på bordet, sa hon.

Ett vallöfte bjöds det på inför kommande mandatperiod, från socialdemokratiskt håll.

– Vi måste ta tag i undervisningen i samiska i skola och förskola och även göra mer för våra äldre samiska medborgare, sa kommunalrådet Gunilla Zetterström Bäcke.

På torsdag fortsätter Sameradions valturné, då med debatt på Stortorget i Östersund.