Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Självklart med återbäring

Svar på Karl-Erik Hoflins insändare 26 april. Jag som Centerpartist kommer ihärdigt att fortsätta att arbeta för en vattenkrafts-återbäring. Det är en viktig rättvisefråga. De kommuner som under år efter år släppt till sina forsar till den gemensamma elproduktionen måste få tillbaka ordentligt med pengar för att kunna utvecklas. I Norge får vattenkraftskommunerna för detta år mer än sex miljarder kronor tillbaka i återbäring. Ett välbehövligt tillskott för att hålla landsbygden levande.

När majoriteten i riksdagen inte ställer upp på kravet om ett-öringen krävs nya politiska lösningar. I centerprogrammet ”10 punkter för att frigöra Norrlands utvecklingskraft”, finns kravet naturligtvis med. Det handlar om en hel del pengar för regionen. Den statliga inkomsten från fastighetsskatt för vattenkraftverk är 2010 cirka 2,9 miljarder kronor. Detta bör bli en regional skattebas så att intäkterna går direkt tillbaka till områdena där vattenkraften finns. För Jämtlands län handlar det om cirka 530 miljoner kronor år.

För att förändringen ska genomföras måste antingen Socialdemokraterna eller Moderaterna ändra uppfattning. De måste helhjärtat ställa upp för att vattenkraftspengar ska komma länet till godo. Centerpartiet står på Jämtlands läns sida. Men hur är det med övriga partier i denna fråga?

Per Åsling (C)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel