Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Självklar som dansande aktör

En dark horse är aldrig tippad som vinnare men kan ha en bra dag och kan kanske möjligen göra det oväntade. Några få människor vinner nästan alltid. Men vi är nästan alla en dark horse. Vi kan få till det en dag och vi kan nog aldrig helt räknas bort.

Tjeckiska dansaren och koreografen Lenka Vagnerovas solodansverk ”Dark Horse”, som hade urpremiär på Murberget i söndags, hämtar sin ansenliga kraft från en ensam dansare som vill vara en dark horse.

Dansaren Fanny Barroquère är den ensamma dansare. ”Hon är perfekt” sa Lenka Vagnerova när jag intervjuade henne före en repetition.

Fanny Barroquère är inte bara perfekt. Jag har sällan sett en dansare som rör sig så självklart mellan dans och att agera. Jag har nog sällan sett en dansare röra sig till så komplicerade rörelser som Fanny Barroquère heller. Hon kravlar på golvet, hoppar, sprätter och lyckas till och med få stort liv i att hoppa ner i en sopcontainer.

Fanny Barroquères utstrålning får mig att tänka på Jaques Tatis Monsieur Hulot och gamle clownen Charlie Rivel. Hon lyckas vara allvarlig och komisk på samma gång.

Kompositören Ivan Achers ljud och musik understryker och samspelar också mycket bra med koreografin i Dark Horse.

Dark Horse fick starka applåder av publiken på urpremiären i Härnösand. De allra starkaste applåderna fick den dansande aktören Fanny Barroquère.

Dark Horse är ett allålders- verk. Betraktaren kan lika gärna vara 6 som 60 år.

Lars Landström, Kulturredaktör Allehanda Media

Fotnot: I dag och i morgon spelar Dark horse på Härjedalens kulturcentrum i Lillhärdal för skolelever från Vemdalen och Hede. Spelas också som skolföreställning i Bräcke den 1 oktober.