Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Självklar scennärvaro i lekfull julshow

En störd jul, en utvecklad jul eller kanske ... stödhjul? Teater Barda och Estrad Norr vänder och vrider på begreppen i julshowen som görs i samarbete med Estrad Norrs musiker.

En julshow som gör mig mjuk i magen, tårögd och glad. Glad blir jag också över ledaren Henrik Ögrens besked om att Teater Barda vid årsskiftet går från projekt till permanent verksamhet inom Estrad Norr. Det är välförtjänt.

Ett mål för handikappolitiken var att enkelt avhjälpta hinder i publika lokaler skulle vara avhjälpta år 2010. Målet sattes upp för 10 år sedan. I förra veckan meddelade Kulturrådet att målet inte är uppnått. Nu tar regeringen nya tag för att nå målet år 2016. En dryg miljon människor mellan 16 och 64 år i Sverige har någon typ av funktionshinder. Betydligt fler om barn och äldre räknas in. Väldigt många människor som inte kan ta del av kulturevenemang för att lokalerna inte är funktionsdugliga för personer med funktionsnedsättning.

Men tillgänglighet handlar om så mycket mer än att som synskadad kunna sitta i publiken och tillgodogöra sig en föreställning via teckentolk eller om att överhuvudtaget kunna ta sig in i en salong. Det handlar också om vem som har tillgång till att berätta något från scenen. Vem kan vara skådespelare?

Teater Barda jobbar konkret med de frågorna. Och de gör det med den äran.

Julshowen samlar allt det juligaste man kan tänka sig. Här finns Lady och Lufsen med normalitetstwist och en ljuvlig Bella notte signerad Jan Löfgren, en sällsynt svängig Staffan Stalledräng, midvinternattens köld som är hård, julvärdens ljus och O helga natt. Det spelar ingen roll att tonerna inte alltid är rena. Det tryck som finns i sångerna och den enorma nerv, spelglädje och självklara scennärvaron är mycket mer värd.

Här finns också en skönt skruvad julkorvshumor och dikter som är både skämtsamma och allvarliga. Julshowen har inte samma explosiva sprängkraft som uppsättningen Megafon, men syftet med en julshow är ju också något annat. Men vi får ändå vissa inblickar i hur ett julfirande på gruppboendet kan se ut. Och glimtar om en längtan efter en jul man vill ha men inte själv kan bestämma över. Särskilt bränner betraktelsen över en mamma som finns i himmelen till. Önskan om en jul som den var på 70-talet är också en fin text.

Teater Barda och Estrad Norr spelar två julshower till, fredag och lördag eftermiddag. En bra start på en signad juletid.