Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Själva händelsen och inte vårdpersonalen i fokus med den nya patientsäkerhetslagen

Den 1 januari 2011 ska klagomål från patienterna på vården prövas av Socialstyrelsen i stället för av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN.

För då börjar den nya patientsäkerhetslagen att gälla.

Då försvinner möjligheten att straffa enskilda individer i stället är det själva systemet som ska utredas.

Inom vården pratas det om en smärre revolution. För systemet som gällt fram till nu har inte varit särskilt framgångsrikt. Det behövs med andra ord något annat för att öka säkerheten i vården.

Varje år skadas 100 000 patienter i den svenska vården och 3 000 dör till följd av skadorna.

I dag måste patienten ange vem som anmäls och de anmärkningarna som riktas mot den som anmäls.

I det nya systemet kan patienten i stället anmäla en händelse och Socialstyrelsen kan då göra en förutsättningslös utredning av det som skett.

Socialstyrelsen kan då fokusera på orsakerna till det som inträffat och vad som ska göras för att det inte ska hända igen.

Därmed försvinner de disciplinpåföljder som finns i dag, exempelvis erinran och varning och ersätts av att Socialstyrelsen kan rikta kritik mot anmäld personal och vårdgivare. Dessutom ges Socialstyrelsen utökade möjligheter att hos HSAN ansöka om skyddsåtgärderna prövotid och återkallelse av legitimation.

HSAN fortsätter att ta emot och handlägga klagomål från patienter fram till årsskiftet. Men på grund av den höga arbetsbelastningen kommer de inte att hinna med allt. Enligt den nya lagen ska då dessa ärenden överlämnas till Socialstyrelsen och handläggas där.

Efter årsskiftet får därmed HSAN en annan roll. De kommer att ta hand om behörighetsfrågor, det vill säga återkallelse av legitimation eller andra behörigheter samt prövotid och ansökan om ny legitimation eller annan behörighet.

Men behörighetsfrågor kan endast prövas av HSAN på initiativ av Socialstyrelsen eller den berörda yrkesutövaren.

För 2011 har regeringen anslagit 500 miljoner i särskilda patientsäkerhetspengar och under 2012-2014 blir det ytterligare 675 miljoner per år.

Just nu förhandlar regeringen med Sveriges kommuner och landsting om vilka kriterier som ska gälla för att landstingen ska få del av pengarna.