Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Själfullt kroppsminne i plast

För den polska skulptören Alina Szapocznikow var minnet fysiskt. De egna kroppen står också i centrum för hennes sköra konst som ingår i höstens storsatsning "Minneskonst" på Bonniers konsthall.

Annons

De "personifierade tumörerna" vilar i grått grus i mitten av utställningssalen. Vid första anblicken surrealistiska kroppsdelar, i själva verket förstorade tumörer som samtliga pryds med Alina Szapoczikows mer eller mindre deformerade ansikte. Ett par år innan hon dog i cancer 1973 lät hon gjuta dem.

Som vanligt använde hon sig av plast, ofta billig polyester. De klibbiga skulpturerna faller sakta samman.

– Hon ville att hennes fingeravtryck skulle finnas kvar på dem, berättar Theodor Ringborg, kurator på Bonniers konsthall.

Alina Szapocznikow har alltid varit ett stort konstnamn i Polen. De senaste åren har hon fått alltmer internationellt rampljus, men kanske inte så länge till? De sköra verken, ofta gjorda av egensinniga betong- och plastblandningar, tål knappt förflyttningar.

Just "Tumörer personifierade" visas förmodligen för sista gången på just Bonniers konsthall. Här finns också "Bukett II" från 1966, en bystig kvinnokropp med ett knippe spretande röda läppar. Det är erotiskt, lustfyllt och som sagt surrealistiskt.

För att inte tala om hennes bröstlampor och den gigantiska Rolls Royce i rosa marmor som tyvärr aldrig blev mer än en modell.

I salen intill visar den svenska konstnären Cecilia Edefalk sin svit målningar med samtida änglar, eller "Vitt inuti" som hon föredrar att kalla dem mer officiellt.

Efter att ha sett Alina Szapocznikows verk ritade hon ditt ett ansikte på åtminstone ett av sina spöken.

Som en blinkning, förestår konsthallschefen Sara Arrhenius under tisdagens pressvisning.

– Som en kyss, säger Cecilia Edefalk.

"Tumörer personifierade" av Alina Szapocznikow.

Foto: Per Kristiansen/Bonniers Konsthall

"Bukett II" av Alina Szapocznikow.