Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Siv i Bräcke stylar Barbie

Trist för de svenska Hollywoodfruar som arrangerade sitt nyligen televiserade Barbieparty att de inte kände till vad som sig i Bräcke döljes.

Där bor nämligen Siv Rundström, en riktig Barbiestylist vars passion är att tillverka omsorgsfullt arbetade kläder för just Barbiedockor och som uppenbarligen vet hur kreationerna ska se ut.

Hon hade kanske kunnat bistå de lika galna som snorrika Hollywooddamerna med lite tips.

Siv är en 61-årig småflicka med samma hängivna intresse för Barbie som jämnårigt manfolk bevisligen kan ha för till exempel en modelljärnväg.

Siv ägnar mycken tid och energi åt att virka och sticka Barbiekläder, som hon nu börjat sälja.

I Bräcke turistbyrås kräsna hantverksmonter har Siv med all rätt i världen fått ställa ut några av sina alster, och nog finns det kunder.

– Jag vet att en amerikanska har varit inne och köpt en Barbieklänning som jag gjort.

När man köper en Barbiedocka följer alltid ett antal klädesplagg med i förpackningen och det finns Barbieklädesmönster att köpa.

Dock kan dessa knappast mäta sig med Sivs kreationer, som i undertecknads manligt novisa ögon är mycket omsorgsfullt och imponerande läckert utformade.

Den kultförklarade Barbiedockan skapades av den amerikanska affärskvinnan Ruth Handler som gick ur tiden 2002.

Ruth Handler var ordförande för leksaksjätten Mattel där hon spelade en stor roll i marknadsföringen av Barbie och Ruth tillskrivs idén till Barbie.

Ruths dotter Barbara, ”Barbie”, lekte hellre med klippdockor än traditionella dockor och vid en resa till Tyskland köpte Ruth klippdockan Lili i present till Barbara.

Vad Ruth Handler inte visste var att Lili var baserad på en pornografisk tecknad serie och som knappast var avsedd för barn.

Barbie började 1959 att tillverkas av Mattel.

Att den tyska tecknade seriefiguren trots likheter skulle vara en förlaga till Barbie gick Ruth Handler aldrig med på.

Barbara Handler lär inte vara särskilt förtjust över att ha givit sitt namn åt den internationella dundersuccén Barbie, något som även lär gälla familjens son Ken.

En riktig Barbiedocka står på tå och de varianter som Siv tillverkar kläder åt är därmed 29 centimeter långa.

Folk som förstår sig på hävdar att Barbie är så smal att alla hennes inre organ inte skulle fått plats i henne om hon varit levande, och att ungdomar som vill se ut som barbiedockor kan drivas till anorexi och/eller andra störningar.

Anatomiskt kunniga personer har räknat ut att om Barbie hade varit människa hade hon varit 180 cm lång och vägt 39 kilo.

Barbieklubben i Sverige startades av Mona Sahlin.