Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Situationen i Iran är väldigt allvarlig"

Om Ghader Galamere utvisas till Iran är oklart. Situationen i hans hemland döms ut av människorättsorganisationen Amnesty.
– Den är väldigt allvarlig, säger Elisabeth Löfgren, pressekreterare.

Amnesty är inte insatt i det enskilda ärendet Ghader Galamere och kan inte uttala sig i ärendet. Men situationen när det gäller mänskliga rättigheter i Iran är mycket allvarlig enligt Elisabeth Löfgren.

– Det är det land i världen, näst efter Kina, som avrättar flest personer. Det finns personer bland dem som har arbetat politiskt mot regimen och anses vara fiender mot staten på olika sätt.

Iran släpper inte in Amnesty i landet. Därför har inte organisationen kunnat undersöka förhållandena på plats.

– Men vi har väldigt många kontakter inne i Iran och framför allt med advokater som försvarar personer som har dömts på oriktiga grunder, som vi ser det, säger Elisabeth Löfgren.

Amnesty jobbar aktivt mot dödsstraffet rent allmänt, men mycket av deras arbete handlar också om att bekämpa tortyr, som många av personerna som fängslas i Iran utsätts för.

– Det är utbrett inte bara för de dödsdömda, utan även för andra fångar. Både för att tvinga fram bekännelser, men också som bestraffning, säger Elisabeth Löfgren.

Människorättsorganisationen arbetar över hela världen och har ärenden i ett stort antal länder.

– Vi jobbar med väldigt många olika länder. Självklart är det också iranier. Däremot kan vi inte säga generellt att alla riskerar allvarliga övergrepp om de skickas tillbaka. Att en person riskerar att fängslas eller utsättas för övergrepp är nog för att man inte ska kunna skicka tillbaka en person, men i det här fallet kan jag inte säga något eftersom jag inte har tittat på några papper, säger Elisabeth Löfgren.