Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Situationen blev ohållbar

Situationen inom primärvården i Östersund blev helt enkelt ohållbar därför tvingades politikerna inom landstinget att backa om stafettläkarstoppet.

LT kunde under tisdagen berätta att stafettläkarstoppet är upphävt och att en utfasning i stället ska ske under en tvåårsperiod.

Försenade diagnoser av allvarliga sjukdomar med förlängt lidande för patienterna och ökad belastning på specialistsjukvården, var några av konsekvenserna.

Det pekar man på i den riskanalys som har gjorts. Och ett klart besked är att det omgående måste bemannas inom mödrahälsovården och barnhälsovården.

"Risk för missade diagnoser, uteblivna insatser/behandlingar och sjukskrivningar av gravida. Ökad arbetsbelastning och mer arbete för barnmorskorna och ökade krav på större insatser från kvinnosjukvården.

Risk att barn far illa utifrån missade bedömningar och uteblivna insatser. Ojämlik barnhälsovård över länet. Ökad arbetsbörda för BVC–sjuksköterskorna. Ökad belastning på barnkliniken liksom Föräldra- barnhälsan", skriver utredaren Maria Omberg.

Hon pekar även i riskanalysen på problemet för patienter att få förlängning av sitt sjukintyg, med utebliven inkomst som följd.

Dessutom finns det ingenstans att hänvisa patienter enligt smittskyddslagen - med risk för ökad smittspridning.

Risken är också stor att ingen kan skriva vårdintyg eller ta hand om dödsfall i hemmet.

Det är med andra ord mycket som inte politikerna har tagit hänsyn till då de fattade sitt beslut om stafettläkarstopp, om man ser till den gjorda analysen.