Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sista turen innan Örndalen byggs ut

Efter en lång vandring i branta uppförsbackar får vi lön för allt slit. Örndalen breder ut sig framför våra ögon och lunchen tillagas på kanten till en av branterna.

Här ska den största satsningen i fjällen genomföras de kommande åren när dalen byggs ut till en skidort i miljardklassen.

Som LT skrivit i flera artiklar anser naturintressena att kungsörnarna i området försvinner om dalen byggs ut.

Hittills är allt på ritbordet och en magnifik känsla av orörd vildmark vilar över alltsammans för den som gör sig besväret att gå till fots från backarna i Björnrike.

I takt med att utbyggnadsplanerna tagit fart har namnet Örndalen vuxit i styrka och Skorvdalen, som det står på kartan, har hamnat mer i skuggan.

En bit in i området möts vi av en skylt där någon skrivit Skorvdalsvägen på en bit utskuren bark. Vid en utbyggnad formges även skyltarna. Men blir de lika charmiga som en barkskylt och vad händer med resten av områdets karaktär?

Senaste fasen i processen med att få klart alla tillstånd är att Sveriges ornitologiska Förening överklagat länsstyrelsens ja till att ge exploatören undantag från fridlysningsreglerna av kungsörn.

Länsstyrelsens bedömning är att kungsörn har gynnsam bevarandestatus som helhet i landet, även om de skulle försvinna från det här området.

– Jag tycker det är en storm i ett vattenglas och att projektet ska fullföljas. Vi avlönar en massa byråkrater som bromsar oss, säger Per-Åke Persson som bor nära området och intill vägen som turisterna kommer att färdas på.

– Naturfolket menar att utbyggnaden stör och vi har alltid haft örn här, fortsätter Per-Åke Persson.

Han ser det som obefogade farhågor. För några år sedan spred en fiskljuse glädje på gården med sin närvaro.

– Plötsligt var den borta sedan boet blivit för gammalt och blåst ner. Fiskljusen flyttade väl till några andra tallar och byggde nytt. Det måste vara samma sak med en örn, de flyttar till en ny plats där de tycker det är trevligare, säger Per-Åke Persson.

De flesta han pratat med om utbyggnaden av Örndalen ställer sig positiva till projektet.

– Jag upplever att folk är förväntansfulla. När länsstyrelsens beslut kom tyckte de att det var bra.

– Om inte svenska fjäll funnits hur hade Vemdalen och Vemhån sett ut då? undrar Per-Åke Persson och jämför med många andra orter i Norrland där förutsättningarna är betydligt kärvare.

Sonsonen Jesper Persson pluggar på Palmcrantzskolan i Östersund och tycker projektet väcker förhoppningar.

– Jag tror det blir bra, mer jobb och fler turister. Hoppas de kommer igång, jag skulle kunna cykla till ett jobb i Örndalen härifrån gården, säger Jesper Person.

Trots överklagandet till miljö- och markdomstolen bedömer Mats Svensson, styrelseordförande i Örndalen Exploatering AB, att första fasen inleds i höst som planerat.

– Målsättningen är att komma igång då, vi har respekt för planprocessen och det är bara att låta den rulla på vilket gäller även de andra tillstånden, säger Mats Svenson.

– Vi jobbar oförminskat med projektet, bland annat när det gäller hotellets utformning, och funderar över i vilken ordning vi tar alla arbeten som ska utföras.

Enligt Mats Svensson är man långt framme med utformning av byggnaderna. Bedömningen är att en sammanhållen arkitektur skapar ett större värde och gestaltningsprogrammet utgår från vad som gäller i Härjedalens kommun.

– Vi ser en bred målgrupp framför oss, med allt från mycket små till väldigt stora byggrätter. Där ingår andelslägenheter, bostadsrätter, egna stugor och lägenhetsbyggnader. Det är stor variation som ska passa så många som möjligt.

Via marknadsundersökningar och intresseanmälningar har man fått en bild av vad som efterfrågas. Många uppger att de tar fasta på hur miljöaspekterna hanteras i projektet.

Fullt utbyggt handlar det om 4 800 bäddar.

Hur många äger marken i området?

– I dag finns åtta markägare, två av dessa är delägare i projektet. Övriga har vi har gjort kontrakt med som vi kan utlösa när detaljplanen blir godkänd, säger Mats Svensson.

– Vi köper den mark som ska byggas på och arrenderar marken för skidåkning.