Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sista toppen avklarad – 368 stycken på ett år

Hans mål var bestiga 366 bergstoppar på lika många dagar. Det blev 368. I går tog sig Mattias Skantz upp på fjället Välliste vid Trillevallen och avslutade därmed årets projekt.

Annons

Det startade med en tur upp på Drommens topp 1 januari 2012. Sedan dess har Mattias Skantz från Frösön bestigit ytterligare 367 bergstoppar i flera olika länder. Målet var att bestiga lika många berg som skottårets dagar. I går avslutades projektet på Välliste 1 025 meter över havet.

Anledningen till att han började fundera på projektet grundar sig i ren glädje att få åka mycket skidor.

– Jag har alltid åkt mycket skidor och gått på toppturer. De sista två åren har det utan att jag har ansträngt mig blivit ungefär 170 toppar per år. Men jag gillar att göra saker helhjärtat och tänkte att jag kanske skulle fördubbla antalet toppar för att se hur många jag kan hinna med. Sedan blev det 366 bara för att göra något kul av det.

För att hinna med så pass många toppar under ett enda år har Mattias Skantz behövt vara ute i ur och skur. Många av turerna har han gjort i riktigt dåligt väder.

– Det är många gånger det har blåst 30 sekundmeter. Men det absolut värsta var när jag och en kompis var på en fyradagarsutflykt i Västerbottensfjällen. Då var det hela tiden mellan 15 och 20 minus grader och mellan 15 och 25 sekundmeter varenda dag och ingen sikt. Då var det ganska bitigt, säger Mattias och berättar att båda två fick frostskador.

– Det är väl inte något fjällfararväder för gemene man, säger han och konstaterar att han aldrig skulle ha gett sig ut om det inte hade varit för målsättningen med 366 toppar.

Men trots strapatserna så har det inte varit så många incidenter under året.

– Fysiskt sett, i min värld, så har det varit en ganska kontrollerad utmaning men sedan finns det alltid yttre faktorer som kan påverka. Den största utmaningen har varit motivationen. Att fortsätta gå när det har varit tungt.

I dagsläget har Mattias Skantz inga konkreta projekt på gång som liknar det han nyss har avslutat.

– Det enda är att jag har lovat min chef att vara lite mer fokuserad och engagerad i mitt jobb, skrattar han.