Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sista spåren efter Åke - eftersöket avslutat

Frost och dimma låg över terrängen när sökningarna efter 86-årige Åke Jonsson fortsatte i utkanterna av Bräcke samhälle på måndagsförmiddagen.

– Den senaste iakttagelsen gjordes när han var ute och gick inne i Bräcke i torsdags vid 17.30-tiden. Han befann sig då vid området ner mot Furulundsvägen, säger räddningsledaren Hans Ängqvist.

Därefter upphör spåren efter Åke Jonsson och han är anmäld som försvunnen från eget boende. På måndagen hade fyra dygn passerat.

– Det var närmare tio minusgrader natten mot måndag och åtta minusgrader natten mot söndag så vädret är inte på hans sida, konstaterar räddningsledare Hans Ängqvist.

Under eftermiddagen fattade han och polischef Peter Moberg beslutet att sökandet skulle fortsätta fram till 17-tiden för att därefter avslutas, om inget avgörande tillkom som förändrar sökläget.

– Underlag från läkare och vår bedömning är att bortom den tiden är chansen att anträffa honom vid liv obefintlig, säger Hans Ängqvist.

Flera sökgrupper var i gång under måndagen, däribland cirka 20 poliser med hundförare från Dalarna och Västerbottens län.

Personer från hemvärnet deltog också liksom Missing People.

Fokus utgick från Bräcke samhälle och på vissa ställen sökte man längre ut än en kilometer.

En grupp med nio tillresta från Medelpads hemvärnsbataljon satte sig i en minibuss och gjorde halt efter cirka en kilometer, vid ett skogsområde i utkanten av samhället.

– Vi fick ett meddelande på söndagen om att de som kan och vill kunde anmäla sig frivilligt till det här, säger Michael Edlund som tillsammans med övriga i gruppen spred ut sig längs en smal skogsväg.

Efter en sista titt på kartan tog de ut avstånden till varandra och gav i sig ut i tätbevuxen terräng.

Marken var frostbelagd och grenarna vita när Niclas Thunborg med sökhunden Dana efter någon minut försvann in bland stammar och buskage, tillsammans med övriga sökande i hemvärnsbataljonen.