Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sista skolavslutningen i Skålan

En skolepok har gått i graven.

I går avslutades vad som troligen var den sista terminen på Skålans skola.

– Vemodigt, säger föräldern Anette Nääs.

1926 byggdes skolan i Skålan, och sedan dess har hundratals barn från Skålan med omnejd lärt sig läsa, räkna och skriva i lokalerna. I början av 80-talet utökades verksamheten med förskola, och barn från tidig ålder till årskurs håller numera till i fastigheten som ligger mitt i byn.

Men nu är epoken Skålans skola troligtvis över.

För knappt en månad sedan beslutade ett oenigt kommunfullmäktige att Skålans skola och högstadiet i Rätan ska läggas ner från och med höstterminen.

I går avslutades läsåret, som enligt beslutet alltså är det sista, med traditionell skolavslutning i bönehuset. De 22 eleverna vid skolan och de omkring 15 barnen i förskolan sjung bland annat ”Lille katt” och ”Idas sommarvisa” medan stolta föräldrar förevigade händelsen med kamera och video.

Men trots att sommarlovet nu inleds med allt vad det innebär, var leendena på föräldrar, elever och lärare inte lika intensiva som de brukar vara vid avslutningsceremonierna.

– Roligare skolavslutningar har jag varit på, säger Anette Nääs, som under gårdagens skolavslutning bunkrat upp med näsdukar om känslorna skulle bli för påfrestande.

Hon får medhåll av samernas taleskvinna i kommunen, Jeanette Kråik:

– Det känns så tråkigt att kommunen inte ens lät oss försöka.

Men trots besvikelsen över kommunens nedläggningsbeslut har Skålan inte gett upp hoppet om sin skola. Beslutet har överklagats av både kritiska föräldrar och politiker. Nu sätter byn sitt hopp till att Förvaltningsrätten i Härnösand ska riva upp beslutet eller att något av de byskolevänliga partierna vinner höstens val eftersom de lovat att öppna skolan igen.

– Det är inte slut förrän det är över, säger byns hem- och skolaförenings ordförande Jimmy Boije.

Dessutom har en grupp bybor tagit initiativet till en friskola. Ansökan är sedan länge inskickad till Skolverket, men något besked har ännu inte meddelats.

– Det var visst många ansökningar i år och vi har därför ännu inte fått en ansvarig handläggare, säger Anna Nordenberg, en av initiativtagarna till friskolan.

Samtidigt fortsätter arbetet med att hitta lokaler till den eventuella friskolan. Det senaste budet är att det gamla skolhuset, som ägs av det kommunala Berg hyreshus, inte ska användas, utan att nya lokaler ska byggas.