Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista nyåret med farliga bomber

Varje år skadas ungefär 300 personer så allvarligt av fyrverkerier att de måste uppsöka en akutmottagning. Sex dödsfall de senaste tio åren kan kopplas till så kallade fyratumsbomber. På nyårsaftonen förra året skadades en 16-årig pojke i Karlskrona så svårt av bomben att han senare avled.

Annons

I dag är den sista nyårsafton som fyratumsbomber får användas av allmänheten. I mars förbjuds bomben för vanliga konsumenter och då krävs särskilt tillstånd från polisen.

– Bomben får hög fart upp ur röret och är väldigt tung. Den kombinationen är inte särskilt lyckad, säger Åke Persson, Brandskyddsföreningens expert på brandfarliga varor.

Fyratumsbomben är tio centimeter i diameter och har en sprängladdning som kan innehålla drygt 500 gram krut.

Brandskyddsföreningen välkomnar skärpta regler kring fyrverkerier. Åke Persson skulle till och med vilja se att ett kunskapsbevis krävs för att få köpa och använda fyrverkerier.

– Jag tror att det skulle kunna rädda liv, säger han.

Åke Persson tycker också att nyårsfirare ska tänka till en extra gång innan de bestämmer sig för att köpa fyrverkerier.

– Ofta finns det ett stort fyrverkeri i städerna som alla kan gå och titta på, säger han.

Men det blir svårt för de som bor på landsbygden att se dessa fyrverkerier och Åke Persson säger att de som ändå vill avfyra fyrverkerier ska tänka på att göra det så säkert som möjligt.

– Att vara nykter är A och O. När det är ljust ute är det också bra om du planerar varifrån du ska skjuta, så fyrverkerierna inte landar i någon byggnad, säger Åke Persson.

Många städer har infört fyrverkerifria zoner. Kommunfullmäktige i Östersund har beslutat att fyrverkerier inte får användas inom ett område i centrala staden. Det begränsas i öster av Rådhusgatan, i söder av Gränsgatan, i väster av Storsjöns strand och i norr av Arkivvägen. De som vill avfyra fyrverkerier i området måste ha tillstånd av polisen.

Annons