Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista idrottskaféet hölls i Bräcke

/
  • Marcus Åkerblom, numera klubbchef i ÖIK, berättade om sin intressanta ishockeykarriär. Foto: Thord Eric Nilsson

Marcus Åkerbloms berättelse om sin hockeykarriär och sitt nuvarande jobb var huvudnumret vid länsidrottens åttonde och sista idrottskafé inom ramen för 100-årsjubileet. Serien inleddes i Krokom tidigt i våras och avslutades nu i Bräcke.

Annons
Marcus, med bakgrund i både Brunflo och Östersunds IK, berättelse om hur han på ett halvår förvandlades från bänknötare i pojklaget till A-lagsspelare i näst högsta divisionen var intressant.
– Jag hade bestämt mig för att göra något för att slippa bänken. Jag cyklade tur och retur mellan Brunflo och Östersund och när de flesta andra slutade det ordinarie träningspasset tog jag ett extra. Så småningom följde flera med.
– Viktiga faktorer för framgång är intresse, kultur, ledare, umgänge, psyke och så skall man ha en smula tur också, förklarade Marcus.
Det stimulerande ungänget var det faktum att han själv Uffe Dahlén och Rickard Persson är födda 1967–1969
Marcus försökte följa i Uffes spår, men övergången till Björklöven blev en parantes. Åren i Leksand blev tvärtom med höjdpunkt 1995 då han var bäste forward i Sweden cup. VM-platsen var redan klar då en tidig kollision i en match mot Finland satte stopp för VM-planerna och även NHL som var högaktuellt just då. Ytterligare en skada och diskbråck de kommande åren skrinlade även framtida NHL-möjligheter.
Det blev i stället dubbla tyska gästspel (Nürnberg och Hannover) som omväxling efter 13 år i elitserien med ett mellanspel i Timrå.
Numera är 39-åringen heltidsanställd chef för Östersunds ishockeyklubbs verksamhet. Idel ungdomsverksamhet alltså. Han har en filosofi att alla skall få spela och försöka behålla spelarna upp i åldrarna. En negativ erfarenhet som Marcus gjort är att ungdomsträningen alltid måste börja med att ta igen de som nutiden ungdomar inte fått genom den självklara skolning de spontana idrottslekarna och idrotten i skolan alltid var.
Vid idrottskaféet berättade Bräckes egen idrottshistoriker Åke Jonsson, 82, om fornstora dagar. Om till exempel extratåg till en match mellan Bräcke och IFK Östersund och en rad andra minnen. Bräcke har fostrat två av länets genom tiderna största fotbollsspelare Roland Grip och Bengt Lindström. Bengt kom tillbaka efter sin allsvenska karriär (Norrköping) och är nu ordförande i sportklubben.
Det berättades om en rad idrottsstorheter från kommunen inte minst idrottsundret i Kälarne-bygden med tre dagbladsguldmedaljörer i följd 1940–42. Avslutningsvis hyllades Gunder Hägg med en kort film. Gunder, som korats till tidernas bäste i tre distrikt, Jämtland-Härjedalen, Gästrikland och Skåne, skulle ha fyllt 90 kommande nyårsafton. Gunders största pris en staty från USA-äventyret, finns för övrigt i kommunens lokaler.
Åsa Johansson, styrelseledamot i Jämtland-Härjedalens Idrottsförbund, höll i trådarna och som vanligt medverkade både SISU och länets idrottshistoriska förening. Sju av nio fanns på plats för att ta emot de av kommunen finansierade ledarstipendierna.
J När de flesta andra slutade det ordinarie tränings-passet tog jag ett extra. Så småningom följde flera med.

Mer läsning

Annons