Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sista helgen för downhill för i sommar

Tänndalens bikepark hade öppet sin sista helg för sommaren. De har haft en lysande sommar med sin nya satsning på downhill.

– Vi har hyrt ut sex-sju cyklar i snitt per dag, säger Jocke Nyberg som har hand om sommardriften.

I Hamra i Tänndalen ligger man fortfarande i startgroparna med downhillcykling. I nuläget finns det en led, men fram till nästa sommar planerar man att ha två till maskingrävda leder. Jocke Nyberg, som har hand om sommardriften på Hamra vågar påstå att uthyrningen av cyklar har ökat med 70 procent sedan förra sommaren.

– Vi har haft en sex-sju cyklar i snitt uthyrda per dag under sommaren. Sen kommer ju även bofasta i byn och kör med egna cyklar, säger han.

Jocke Nyberg tror inte att downhill är en tillfällig trend eftersom det passar hela familjen.

– Vi har haft folk mellan 8 och 55 år här. När man kommer in i det är det nästan som att åka skidor, man kommer in i ett "flow", säger han.

I Ramundberget är det framför allt cross country/ mountainbike som går bra. Några leder är klara med det finns fler leder på gång.

– Det finns mycket idéer. Sen gäller det att få tillstånd av markägare och länsstyrelsen, säger Mattias Rawald, chef för Topsport som hyr ut cyklar.

Juli var en riktigt bra månad för cyklingen, då hade även destinationen också som mest gäster.

– Uthyrningen av cyklar ökar varje år, och fler paddlar även kanot och klättrar. Jag var orolig först at vi inte skulle öka eftersom förra sommaren gick så bra. Tyvärr har inte Funäsdalsberget haft öppet eftersom de bygger om, men Hamra har gått jättebra. Trenden är att man vill ha en aktiv semester, säger Mattias Rawald.

I Ramundberget finns två nedfarter för downhill och i dagsläget har man inga nya satsningar just där.

Henrik Samuelsson och Niclas Berglind från Järfälla utanför Stockholm besökte Tänndalen bikepark för första gången i helgen. De har tidigare provat på downhill några gånger och även varit i Hamra vintertid - men då med skidor istället för cykel.

• Varför ska man åka downhill?

– Det är extremt roligt. Man får jobba med hela kroppen trots att man åker nedför säger Henrik Samuelsson.

– Det är både fysisk och en psykiskt utmanande. Samtidigt är det en naturupplevelse, säger Niclas Berglind.