Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sista desperata försöket att rädda Skyttegymnasiet

Skolverket fattar snart det avgörande beslutet om Skyttegymnasiets framtid och Strömsunds kommun gör ett sista desperat försök att rädda verksamheten. Den anses vara bäst i landet men Skyttesportförbundet och Riksidrottsstyrelsen vill ändå flytta den till Sävsjö.

Strömsunds kommun gör ett sista försök att få behålla riksintag på Skyttegymnasiet. Tidigare har först Skyttesportförbundets styrelse och därefter Riksidrottsstyrelsen beslutat att flytta Riksidrottsgymnasiet i skytte från Strömsund till Sävsjö.

I ett brev till Skolverket frågar Strömsunds kommun hur det kan komma sig att skyttesporten förordar ett förslag som uppenbarligen inte är bra för eleverna. Man bifogar en diger dokumentation där man visar i punkt efter punkt hur andra intressen i stället fått styra beslutet, bland annat ekonomiska intressen, då förbundsstyrelsen själva är delägare i Sävsjös skyttehall.

En av bilagorna är Skyttesportförbundets egen utredning. Den visar att Hjalmar Strömerskolan är mest lämpad att även i fortsättningen driva Skyttegymnasiet. Trots detta, och trots att förbundsstyrelsen enhälligt godkände utredningen och ställde sig bakom slutsatsen i denna, så beslutade styrelsen att förorda Aleholmsskolan i Sävsjö som Riksidrottsgymnasium från hösten 2011. Två av styrelsens medlemmar reserverade sig skriftligt mot beslutet.

Claes Johansson från Viltmålssektionen skriver bland annat: "Strömsund är det i särklass bästa alternativet vad gäller placeringen av skyttegymnasiet" och "Strömsund har av naturliga skäl alla bitar - bra utbildningsmöjligheter, utomordentligt boende, bra skjuthall och ett stort engagemang från samtliga intressenter - på plats". Han påminner om att Sävsjö redan för fem år sedan sökte RIG-status, men har ännu ej lyckats bygga upp de delar som då saknades.

Josefin Karlsson från Ungdomssektionen framför liknande aspekter och anser också att styrelsemötet innehöll oklarheter: "Vid votering vann Hjalmar Strömerskolan med 4 röster mot 3 varför det för mig är mycket förvånande att beslutet därefter att förorda flytt kan anses faktamässigt och objektivt beslutat."

Strömsunds kommun bifogar också skrivelser från Jämtland-Härjedalens Skyttesportförbund, Jämtland-Härjedalens Idrottsförbund, skrivelser från elever och hänvisar till den omfattande mängd opinionsyttringar som inkommit från hela landet.

Kommunen hemställer att Skolverket ska fatta ett beslut som sätter eleven i centrum.