Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sist ut av de nominerade till kulturpriset är ...

… Maria Nilsson Waller, Martin Johansson och Kristina Ernehed vitaliserar var för sig och i olika konstellationer scenkonsten i Jämtlands län. De är alla en del av Jämtlands kulturkompani som nomineras till Länstidningens kulturpris 2015.

Det var på en tågresa till det som, både för Martin Johansson och Kristina Ernehed, var ett efterlängtat hemma som idéerna tog fart. De sökte båda ett sammanhang för att kunna flytta hem till Jämtland och arbeta med kultur.

– Det är typ det vi gör nu som var min dröm, säger Kristina Ernehed.

Jämtlands kulturkompani bildades 2013 men frön till kompaniet såddes åren innan. Sommaren 2011 var Martin Johansson tjänstledig från sitt dåvarande jobb som producent på Byteatern i Kalmar och regisserade Håkan Borgsten, tidigare medlem i Jämtlands kulturkompani, i Manda Stenströms text "Dom har ju allt".

Sommaren därpå arbetade Martin Johansson och Kristina Ernehed med "Strindberg Strindberg (och så vi) – en lärorik sommarkomedi" i Tavnäs föreningshus. Sundsjöbördige Zacharias Strindbergs (Augusts farfars) drama "Den ädelmodige älskaren" förvandlades till sanslös och respektlös regionalpolitik som utmanade urban norm – en av JKK:s bottnar:

– Landsbygdsutveckling genom kultur, kommunikation och samverkan, det är det vi gör, säger Kristina Ernehed.

– En förutsättning var redan då att alla som skulle jobba med det skulle få betalt, säger Martin Johansson.

Första uppsättningen i kompaniets eget namn var "Du stackars barn" där Håkan Borgsten och Martin Johansson tillsammans med Sabina Wärme och Amanda Lindgren från elektronikaduon Systraskap gjorde egna tolkningar av Allan Edwalls Stackarsramsor. Hösten 2014 gick komedin "Jultid i nutid" på turné med manus av Marcus Källström – som spelat med i Strindbergsäventyret. I våras satte Martin Johansson upp "Kluks kvinnor berättar" inom ramen för Konstgödningsprojektet och helt nyss hade "Tänk om! – en kärleksförklaring till sig själv", av och med Lina Allgulin, premiär.

Parallellt med kulturkompaniets uppbyggnad har koreografen Maria Nilsson Waller vitaliserat den sceniska dansen i Jämtlands län. Hon bor växelvis i Dublin och i Östersund och sedan i våras är hon en av tre medlemmar i kulturkompaniet sedan Håkan Borgsten valt att kliva av.

Inom ramen för Estrad norrs treåriga satsning på dans för små scener har hon bland annat skapat koreografierna "Last land" (2012), inspirerad av två nationslösa landområden i antarktisk kyla och ökenhetta, och "Blanca" (2015), där hon samarbetade med musikerna Magnus Vikberg och Klas-Henrik Hörngren och videoanimeraren José Miguel Jimenez.

Tillsammans med Magnus Vikberg har hon också i flera omgångar arbetat med workshops inom Skapande skola. Hon har också samarbetat med konstnären Linda Petersson i en dansfilm från kraftverket i Linnvasselv, några mil från Gäddede. Nästa jobb i Jämtland är "En dansföreställning med ÖFK" som är precis vad det låter som. I november väntar två veckors intensivt arbete med fotbollsspelarna.

– Det blir något ganska storslaget. Det är sällan man får chans att ha så många kroppar på scenen, säger Maria Nilsson Waller via skype från Dublin.