Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Simonsons fyller 50 år – då firar butiken hela året

/
  • I år är det 50 år sedan Ica Simonsons öppnade på den plats där butiken finns i dag. Det vill handlaren Thomas Lundström och hans personal fira rejält, med evenemang i Strömsund hela året.
  • Utanför butiken finns flera klipp från butikens anrika historia samlade i skyltfönster. Thomas Lundström gillar att titta framåt när det gäller butiken, men han tycker också om att ta del av historien.

Ica Simonsons fyller 50 år på sin nuvarande plats. Det firas ordentligt hela året i Strömsund.
– Vi tycker att det är en så pass viktig historia, så det är värt att uppmärksamma det ordentligt, säger handlaren Thomas Lundström.

Annons

Efter att tidigare ha hållit till i huset där Grand Hotell nu finns och även i huset som restaurang Hörnet ligger i flyttade dåvarande Simonsons handelsbod in i huset mitt på Vattudalstorget 1966. Thomas Lundström, som har drivit butiken sedan 2012, och hans personal har valt att fira detta ordentligt. Flera evenemang för att hylla 50-åringen har redan varit, och fler blir det fram till den riktiga födelsedagen den 6 december.

– Simonsons har en väldigt fin historia. När de byggde det här huset förändrades hela stadsbilden, så det är lite spännande. Det är roligt att titta framåt, men också historiskt bakåt. Man ska ju förvalta och förfina det här företaget, säger Thomas Lundström.

Hittills har det arrangerats en familjekväll med Patriks combo med insamling till Bassestiftelsen och ett barnkalas. Hela sommaren drivs ett lekland i Dunderhallen. I höst blir det krogshow med bandet Barbados och en föreläsning med kirurgen Nisse Simonson, son till den ursprunglige handlaren Gunnar Simonson.

Firandet har tagits emot väl av Strömsundsborna.

– Det har varit fantastiskt. Det har varit mycket jobb och slit. Men man får kvitto när folk kommer. Det var närmare 400 personer när Patriks combo spelade och 500-600 personer på barnkalaset. Det är jätteroligt. Det blir en viss stämning när det är så mycket folk, säger Thomas Lundström.

Thomas Lundström tycker att det är viktigt att hans butik också spelar en roll för samhällsutvecklingen och för att sprida en positiv stämning i Strömsund, något som han tycker sig ha märkt sedan han tog över Simonsons för fyra år sedan.

– Jag är mycket för den personliga delen, man vill vara med i samhället. Det tror jag är viktigt för oss som ligger ute på landsbygden, att vi tänker brett. Nu tycker jag att det känns väldigt positivt i Strömsund, det andas positivitet.

Hur märker du det?

– Det är många positiva budskap. Företagen blomstrar och vi behöver arbetskraft. Butiken har haft en härlig försäljningsökning. Man ska alltid forma efter sitt eget huvud och det tar alltid sin lilla stund innan man kommer dit. Men det känns otroligt positivt och jag har fantastiska medarbetare, utan dem skulle det inte fungera.

Annons