Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Simma lugnt – olyckan kan komma oväntat

/
  • Att ta ett dopp en varm sommardag kan vara riktigt skönt, men kan även sluta illa. Därför är det bra att ha grundläggande kunskap inom livräddning. Foto: Maja Suslin/SCANPIX

Sol, hetta och glittrande vatten betyder högsäsong för alla badfantaster. Men också risk för drunkning. Det är därför livsviktigt med rätt kunskaper innan man hoppar i plurret.

Annons

– Under en vanlig sommarvecka i Tylösand får vi göra räddningar en till två gånger i veckan. Men om det är fint väder, kan det vara fem till sex, berättar Ann af Edholm.

Hon och Johan Söderlund är länskonsulenter på Svenska livräddningssällskapet och arbetar just nu med simskolor för vuxna. Och det är en kunskap som behövs – varje år drunknar ett hundratal personer, varav ett tjugotal i samband med bad.

Många av drunkningsolyckorna skulle kunna undvikas.

– Det viktigaste är att arbeta i förebyggande syfte, konstaterar Ann af Edholm.

Men ibland måste man rycka in. Ett vanligt misstag är att man inte tar hjälp av en ”förlängd arm” – en livboj, en gren eller en handduk.

– Då kan personen som behöver hjälp trycka ner livräddaren under vattnet också, säger Johan Söderlund.

Det är därför viktigt med övning:

– Tvärt emot vad många tror, får folk gärna ta ner livbojarna och testa dem om man har uppsikt, säger Ann af Edholm.

När de jobbar i exempelvis Tylösand jämförs de ofta med karaktärerna i TV-serien Baywatch. Men enligt Johan Söderlund sjunker David Hasselhoff som en sten:

– Ähh! Vi fanns före serien!

Mer läsning

Annons