Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Simförbundet går back på världscupen

Annons


Therese Alshammar blev en vinnare under världscuptävlingarna i Stockholm. För Svenska simförbundet gick det inte lika bra. Evenemanget kommer att gå med förlust.

-Det handlar om en ansenlig summa. Vi går back varje år, men täcker det med eget kapital eftersom vi tycker att tävlingarna ger så mycket till simsporten, säger simförbundets generalsekreterare Jan Olsson.

Fyra världsrekord slogs i Eriksdalsbadet, bland annat genom Therese Alshammar, men få upplevde rekorden på plats. Läktarna i Eriksdalsbadet var knappt halvbesatta.

-Det är många faktorer som spelar in. Det är klart att man varje år skulle vilja ha det som när Ian Thorpe var här (2003) och köerna ringlade långa. Men vi har ju exempelvis direktsändning i tv och många följer det nog så, säger Olsson.

Några officiella publiksiffror finns inte tillgängliga ännu. Eriksdalsbadet tar in ungefär 2 000 åskådare.

-Vi skulle inte ens gå plus även om vi fyllde arenan. Det är rätt stora utgifter, bara start- och prispengarna ligger på en miljon kronor, säger Olsson som inte vill berätta hur stor förlust man budgeterat med.

Simförbundet jobbar för att statusen på världscupen ska höjas ytterligare och hoppas på sikt att få se Michael Phelps i Stockholm. Förbundet har också planer på att söka kortbane-EM 2011 och hade företrädare från det europeiska förbundet LEN på besök under tävlingarna. Han tror inte att det klena publikintresset gör att Stockholms chanser minskar att få evenemanget.

-Vår deltävling i världscupen är den bästa och LEN vill att vi ska söka. Blir det EM så kommer vi att fylla arenan, säger Olsson tvärsäkert.

Mer läsning

Annons