Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Siktet inställt på skidskyttepremiär

/
  • Carl Johan Bergman har via laseringrepp korrigerat ett synfel. Mitt i prick gäller hädanefter.
  • ACO behöver inte vara bekymrad. Alla rapporter indikerar att hon rekordsnabbt är på väg tillbaka i gammal fin form.
  • Elisabeth Högberg var längde den bästa skytten av alla i världscupen förra säsongen. Med bättre åktider...
  • Helena Jonsson blir allt starkare som åkare. Skyttet har hon alltid behärskat.
  • Magdalena Neuner har stått i en klass för sig varje gång hon fått till sitt skytte. Samma i år?
  • Ole-Einar Björndalen har inte slutat jaga segrar och medaljer.

Skidskyttesäsongen tog inte slut i och med VM i skidskytte i Östersund. Det var bara vi som upplevde det så. Däremot startar årets säsong i Östersund. Om knappt två veckor.

Annons
För min del blev det något alldeles speciellt med skidskytte under fjolåret.
Följde först Staffan Eklund och Wolfgang Pichlers gäng under en träningsvecka i Ruhpolding, Tyskland, och senare under en tävlingsvecka i Antholz, Italien.
Två veckor, plus en radda andra tillfällen och, förstås, VM-tävlingarna, som gjorde att jag förvandlades från i högsta grad intresserad åskådare till entusiast.
Av flera anledningar:
Den briljanta idén att kombinera två sporter (en av få snilleblixtar framsprungna ur militära tänkarbanor), skidåkning och skytte till en har skapat en såväl estetiskt tilltalande som en oerhört spännande samt, inte minst, åskådarvänlig arenasport.
Den positiva andan, bemötandet, tillgängligheten och de starka personligheterna i det svenska laget var en höjdare. Samma omdöme får de utländska lagen ska tilläggas.
Folkfesterna. Miljön, stämningen och omgivningen i Antholtz fick mig nästan att tappa andan.
Mitt jämtländska ego fick sig sedan ovanpå allt en rejäl ryggstärkare efter det fantastiskt väl genomförda världsmästerskapet.
Var det något som fattades under VM-dagarna, så var det...
... svenska medaljer.
Till och med Björn Ferry, smått chockad som även han var över publiktillströmnningen, trodde att sista VM-dagen skulle inramas av halvtomma läktare.
Men icke.
Intresset för den sport som vi lotsats in i av Magdalena Forsberg och som Ferry själv och framförallt Anna Carin Olofsson sedan sett till att vi inte tappat geisten för höll i sig även utan svenska topprestationer.
Frågan är hur det ser ut om två veckor.
Som Björn Ferry säger:
– De första vc-tävlingarna kan ha problem. Inte ens i Holmenkollen har det varit mycket folk vid tidiga tävlingar. Kan Östersund nå målsättningen på 40 000 åskådare så vore det något alldeles fantastiskt.
Mycket beror nog, återigen, på vad vi tror att vi kan förvänta oss av det svenska laget.
Snackade lite med förbundskapten Staffan Eklund i går. Normalt är han en försiktig herre när det gäller att skruva upp förväntningar.
Det var han i går också, men nog kunde en stor portion optimism spåras bakom hans utläggningar.
– Lägren har visat att alla åkare gjort framsteg. Kanske inte just i den fysiska biten men jag märker en mognad och ett större fokus på många håll.
I stort sett ser det svenska laget ut som det gjort de senaste säsongerna vilket bland annat innebär att Anna Carin Olofsson redan står på startlinjen.

Mer läsning

Annons