Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sigyn Gabrielsson

/

Vår mamma Sigyn avled den 23 januari på Solbacka vårdhem i Föllinge, 91 år gammal, 15 dagar före sin 92:a födelsedag.

Annons

Hon växte upp med sina fyra bröder i några småbyar i närheten av Ramsele i Ångermanland och någon gång på 30-talet flyttade familjen till Holme på andra sidan älven mitt emot Ramsele samhälle.

Där blev familjen kvar och drev ett litet småbruk med ett par kor och några getter och höns. Det var nog där som mammas stora interesse för husdjursskötsel grundades.

Hon fick tidigt ta stort ansvar, hon har bland annat berättat att hon i sexårsåldern fick vara barnvakt till sin kusin som var 1-2 år när de större barnen och alla vuxna var ute på skogsslåtter. Hon berättade att de gick tidigt på morgonen och kom hem sent på eftermiddagarna och hon fick vara ensam och se efter den lille hela dagarna.

Hon berättade också att där de bodde när hon gick sina första år på skolan fick de gå genom skogen i 6-7 kilometer till skolan. Strax utanför byn var det en lång brant backe som på vintern kunde vara så isig att när hon nästan var uppe på krönet så halkade hon ner till foten av backen och fick börja om igen.

Efter skolgången tog hon plats som piga på en gård i Skyttmon, där träffade hon Gabriel Gabrielsson från Ottsjön som var dräng på en annan gård i Skyttmon. De gifte sig 1938 och flyttade till Marieby där de hade ett jordbruk. Där föddes också deras två söner Alvar och Rolf. 1943 lämnade de Marieby och flyttade hem till Ottsjön i Föllinge där de byggde ett hus i slutet av 40-talet. Mamma saknade sitt intresse för husdjursskötsel så i mitten av 50-talet och framåt arrenderade de några olika jordbruk i byn så att hon kunde återuppta sitt stora intresse för husdjursskötsel.

På äldre dar flyttade de till Lövsjön där de bodde på ålderns höst. Mamma blev änka 1994 men ville ändå bo kvar i huset i Lövsjön trots det ensliga läget med långt till närmaste granne.

Mamma tyckte om att ströva i skog och mark och med ett hus mitt ute i skogen blev det många långa skogspromenader under somrarna.

På våren 2008, fyllda 90 år, flyttade hon in till Solbacka vårdhem där hon fick en mycket god omvårdnad sin sista tid i livet.

Mamma var en fin och mycket snäll människa som alltid tänkte mer på andra än på sig själv.

Det var inte många gånger hon glömde bort någon födelsedag på någon av hennes många barnbarn och barnbarnsbarn, inte ens under de sista åren i sitt liv.

Hon var en mycket god husmor och mamma och ställde alltid upp för sina närmaste.

Mer läsning

Annons