Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Signe Junehag

/

Vår kära mamma, Signe Junehag, har avlidit.

Annons

Hon föddes i Funäsdalen 1919 som nummer tre i en skara av elva barn. Redan som sjuåring fick hon ta ansvar för att valla familjens kossor. Hon gick i sin älskade skola i sex år, men hade velat studera vidare. Det fick hon aldrig tillfälle att göra. Vid 17 års ålder fick hon arbete i Stockholm som hembiträde och sedan vid Svenssons tvätteri i Östersund.

År 1944 ingick hon äktenskap med pappa Helge. Åren 1947-57 fick de oss fyra barn. Mamma blev hemmafru och skötte familjen på ett fantastiskt sätt. Hon var duktig i sömnad, matlagning och bakning. Vi barn fick många gånger njuta av hembakat bröd och choklad då vi kom hem ifrån skolan.

1964 började hon arbeta inom vården vid Frösö sjukhus, ett arbete hon hade fram till sin pensionering. Samma år flyttade familjen in i det nybyggda huset i Mjälle, ett hem som blev något av en oas för oss alla.

Ett par gånger i veckan gick hon på husmodersgymnastik på Östbergsskolan. Hon tyckte mycket om fjällen och gick ibland ensam på fjälltur. Vid påsktid under vår uppväxt, gick familjen tillsammans på skidor i Funäsdalsfjällen. Mamma reste också under många år till värmen och solen i Sydeuropa. Somrarna tillbringade vi på västkusten.

Mamma drabbades av sjukdom i 60- årsåldern och fick svårt att tala. Hon klagade aldrig utan hade en kämpaglöd, livsglädje och ett positivt tänkande som var obeskrivbart.

Hon blev änka 2003, och bodde kvar i huset tills hon var närmare 90 år.

Nu har hon somnat in omgiven av oss barn, och vi kommer att sakna vår underbara mamma jättemycket.

Bengt, Tord (Bille),

Karin och Lena

Mer läsning

Annons