Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Signe Forss

Signe Forss, född Tjärnkvist, har avlidit en knapp månad före sin 98-årsdag.

Vi lärde känna Signe redan på 1960-talet och hon blev med tiden en verkligt god vän. Vi har haft glädjen att få umgås med och besöka henne i hennes hem på Brännan. Hon blev änka för fem år sedan, då hennes make Erik avled och efter det bodde hon ensam kvar i hemmet.

I deras hem rådde stor gästfrihet och man var alltid välkommen. Kaffepannan kom omgående på spisen och Signes goda bakverk glömmer man aldrig.

Hon föddes i huset där non bodde större delen av sitt liv – "bakom kammardörren" som hon sa.

Hennes lillebor dog tidigt och hennes mor dog senare samma år, så hennes sorg och saknad var stor. Hon berättade om sin morfar med värme och glädje, om hur roligt det var att få följa honom till smedjan och hur de brukade göra kvastar av björkris på våren.

Signe fick tidigt börja arbeta och hjälpa till med olika sysslor och hennes liv blev slitsamt med många tunga jordbrukssysslor som hon utförde med glädje. Hon hade speciellt god kontakt med djuren på gården som hon älskade, men hon brydde sig också om de vilda djuren – och de tydde sig till henne. De sista åren var det hennes två katter som fick hennes kärlek och omtanke.

Hennes klara minne och snabba repliker blev man alltid imponerad av och alla historier som hon kunde berätta. Dessutom skrev hon långa dikter, vissa kunde hon återge utantill. Vid 95 års ålder läste hon upp några av sina dikter i Fors skogskapell. Att teckna var ett annat intresse i ungdomsåren. Ja, listan är lång över hennes förmåga att klara det mesta i livet.

Signe fick fyra barn, Erling, Åke, Ingrid och Gunnar, och hade därför både barnbarn och barnbarnsbarn som hon kände mycket varmt för och många fina och varma yllesockor hade hon stickat som gåva till dem.

Signe nämnde dessa ord som hon tyckte sa mycket om livet:

"Minnet vårdar vad livet ägde,

saknaden visar vad döden tog".

Laila och Arne Norrman