Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Signe Andersson

Signe Andersson (född Edwall) har somnat in på sjukhuset i Arvika 86 år gammal.

Hon återförenas nu efter tolv år med sin käre Astor och sörjs närmast av sina tre döttrar, barnbarn, barnbarnsbarn, svärsöner och bröder med familjer.

Signe växte upp som enda flicka bland tre bröder på gården i Överbyn, Marieby. Barndomen fylldes av kärlek, humor och gott självförtroende som kom att räcka livet ut. Signe gick sin egen väg, stöttad av föräldrarna, bar gärna byxor och blev första kvinnan i byn som tog körkort.

Strax efter andra världskriget fick hon svår tuberkulos men övervann sjukdomen med ännu starkare livsvilja och kunde gå på tillskärarakademin och senare på lärarseminarium för att bli textillärarinna. Signes kreativa glädje fick sitt utlopp i allt hon tog sig för; föräldra- och mormödraskap, matlagning, trädgårdsarbete, textilkonst och inte minst i yrkeslivet där hon lyckades motivera de motsträvigaste elever. Utmaningar bara sporrade.

Signe gifte sig 1955 med ungdomskärleken Astor och deras äktenskap var harmoniskt. Det heta humöret hon varnat honom för märkte han aldrig av. Sida vid sida hade de alltid skapande projekt på gång och mot slutet av Astors tid snidade de stadiga pallar ihop.

De sista åren i Jämtland bodde Signe i huset som Astor byggde, på Eriksbergsvägen i Östersund, stöttad av fina grannar, släkt och vänner. Därefter öppnade äldrevården i Töcksfors, Värmland, famnen och hon fick av dem två år nära sin mellandotters hem. In i det sista, även när kroppen och minnet svek, fanns energin, viljan och det konstruktiva sinnelaget kvar i allt som var Signe.

Döttrarna genom lillminsta