Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Signaler är det viktigaste om du går vilse

Tänk efter före, på så sätt minskar du risken att gå vilse i terrängen.

Skulle du gå vilse är det väldigt viktigt att du har planerat innan. En ryggsäck med en extratröja och tändstickor i en plastpåse kan vara din räddning.

– Tänk alltid att det kommer bli dåligt väder, säger Mikael Johansson, chef på Fältjägargruppen.

Något som är bra att lära sig är minnesramsan "stop". Den står för stanna, tänk, orientera och planera.

– Det är lätt att förhasta sig. Stanna upp och tänk i vilken situation jag är på väg att hamna i. Fundera på vad du har för plan, säger Mikael Johansson.

Det är viktigt att hålla modet uppe och att du håller dig torr och varm. När man blir hungrig och törstig försämras prestationsförmågan och du fattar dåliga beslut.

– Ska du sätta dig så är det bra att lägga granris mellan dig och marken. Granriset förhindrar dig att bli blöt och blir du blöt så blir du kall, säger Mikael Johansson.

Om du tvingas tillbringa natten ute i skogen så är det bästa om du lyckas fortsätta gå. Men måste du absolut sova så se till att du syns.

– Risken med att sova är att du gömmer dig. Måste du sova så se till att du syns. Häng upp något färgglatt eller gör upp en eld, säger Mikael Johansson.

Elden gör inte bara att du håller värmen utan lägger du granris på elden så bildas en rökpelare som syns flera mil.

Att hitta något att äta är inte så lätt ute i skogen. Du klarar dig lång tid utan mat men inte så länge utan vatten.

– Inte ens de som gått en överlevnadskurs har lätt att hitta mat i skogen om man inte kan tillaga den. Oftast tar det mer energi att göra maten än vad den ger dig, säger Mikael Johansson.

Innan du ger dig ut i skogen se till att meddela någon om vart du ska gå och i vilket område.

– Lämna inte ledstänger för där syns man. Det kan vara kraftledning, stig eller väg. Vattendrag rinner alltid mot bebyggelse, säger Mikael Johansson.